Ministar S. Dobrović u Osijeku: "Unaprijediti sustav gospodarenja otpadom"

Ministar S. Dobrović u Osijeku: "Unaprijediti sustav gospodarenja otpadom"

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović izjavio je u Osijeku kako Hrvatska ima obvezu unaprijediti sustav gospodarenja otpadom, koji mora postati ekološki i ekonomski održiv .

Ministar je s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem nazočio prezentaciji "Gospodarenje otpadom u gradu Osijeku 2010-2015 - primjer dobre prakse", a potom je sudjelovao u podjeli posuda za biootpad stanarima zgrade u naselju Sjenjak. Dio je to šireg EU projekta čiji je cilj smanjiti količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima, a Ministarstvo izrađuje akcijski plan kućnog kompostiranja koji će se, najavljuje ministar, donijeti u najkraćem mogućem roku.Dobrović je novinarima kazao kako je gospodarenje otpadom važan dio u izgradnji održivog društva. No, ocijenio je da Hrvatska, po pitanju odvojenog prikupljanja otpada, ne ispunjava obveze iz Pristupnog ugovora s EU, ističući kako se to mora promijeniti, pri čemu osječki primjer pomaže u što skorijem ispunjenju tog cilja.Ustvrdio je brojne jedinice lokalne samouprave gradnju regionalnih centara za gospodarenje otpadom vide kao jedino rješenje za taj problem i ne poduzimaju nikakve druge aktivnosti, što u Osijeku nije slučaj.

Upitan je li se odustalo od izgradnje spalionice otpada u Zagrebu, kao što su izvijestili neki mediji, Dobrović je odgovorio kako je sa zagrebačkom Gradskom upravom formirana zajednička radna skupina, "s obzirom da argumentacija za spalionicu ni u kom slučaju ne može opravdati takav zahvat", pa misli da ona "sasvim sigurno ispada iz opcija". "Tamo ćemo raditi upravo na projektima odvojenog prikupljanja, kućnog kompostiranja, izgradnje reciklažnih centara sa sortirnicama", poručio je ministar Dobrović. Novinare je zanimalo i hoće li Ministarstvo ostati u prostorijama "Zagreb Towera" te je li napravljena analiza, s obzirom da se bivšu vlast prozivalo da je to preskupa varijanata. Ministar je rekao kako rezultati analize pokazuju i da ugovori, koji su zatečeni, obvezuju da Ministarstvo tamo treba ostati još 41 mjesec, jer bi u slučaju prijevremenog izlaska morali platiti više od 30 milijuna kuna.
Direktor osječkog komunalnog poduzeća "Unikom" Davor Vić kazao je kako podjelom prvih dvije tisuće kompostera za odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada iz stambenih zgrada počinje novo poglavlje u rješavanju problema smanjivanja miješanog komunalnog otpada, koji se od 2008. godine smanjio za 30 posto. Ministar Dobrović u Osijeku će obići kompostište na Biljskoj cest te odlagalište otpada Filipovica, koje je pred završetkom sanacije.