Ministar Siniša Hajdaš Dončić u Osijeku

Ministar Siniša Hajdaš Dončić u Osijeku Ministar Siniša Hajdaš Dončić u Osijeku

Poslovanje Zračne luke Osijek je stabilno, a osječka Južna obilaznica trebala bi biti završena na vrijeme - rekao je danas ministar Siniša Hajdaš Dončić koji je boravio u Osijeku na prezentaciji Studije marketinške analize gravitacijskog područja Zračne luke i obišao radove na prometnicama u gradu i okolici.

Kao najvažniju činjenicu u trenutačnom poslovanju Zračne luke Osijek ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je to što je Ministarsvo, uz podršku Grada Osijeka i Osječko - baranjske županije, stabiliziralo poslovanje zračne luke kroz letove Trade Aira koji će naredne tri godine letjeti na liniji Osijek-Zagreb-Osijek, a kako bi se poslovanje i poboljšalo ostaje na upravi Zračne luke koja priprema izradu razvojnih studija koje bi trebale rezultirati razvojnim projektima u cargo prometu u nekim modelima javno-privatnog partnerstva. Nakon sastanka s čelnicima osječke Gradske uprave te poslovodstvom osječke Zračne luke i Lučke uprave, Hajdaš Dončić je kazao kako Ministarstvo najprije želi pripremiti svu projektnu dokumentaciju kako bi sama realizacija išla brže nego što to do sada bio slučaj u Hrvatskoj.

Osim Cargo prometa cilj je proširiti i putnički, jer prema studiji marketinške analize, na gravitacijskom području Zračne luke Osijek u 2012. godini bilo je milijun i 700 tisuća putovanja, od čega je samo za London putovalo 130.000 ljudi. Upravo se ta brojka iskoristila u pregovorima s Ryan Airom koji će od kraja ožujka 2014. imati svoje letove prema Londonu i iz Osijeka - istaknuo je direktor Zračne luke Osijek Domagoj Marinić.

Osim Zračne luke ministar Hajdaš Dončić je s predstavnicima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije obišao brojne radove na prometnicama u Osijeku i okolici, te istaknuo kako izgradnja osječke Južne obilaznice, što se tiče Hrvatskih cesta i samog financiranja, nisu upitni, ali, kao i svugdje u Hrvatskoj, postoje problemi s građevinskim sektorom koji bi trebali biti riješeni kroz predstečajne nagodbe, pa bi, u tom slučaju, projekt bio završen u predviđenim rokovima.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je kako se razgovaralo o ubrzanju realizacije nekih projekata, poput izgradnje podvožnjaka u ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, gdje grad treba obaviti određena izvlaštenja, izgradnji pružnog prijelaza u uluci svetog Leopolda Bogdana Mandića, budućeg kružnog toka čvorišta Frigis, te budućeg kružnog toka na raskrižju Višnjevac.