Ministri zadovoljni turističkim prometom, financijskim pokazateljima...

Ministri zadovoljni turističkim prometom, financijskim pokazateljima...

Foto: Ministarstvo turizma

Daljnje povezivanje turističke i poljoprivredne djelatnosti, primjena novih turističkih zakona te planovi donošenja zakona povezanih s turističkom djelatnošću – teme su o kojima se razgovaralo na susretu predstavnika Vlade i turističkih djelatnika, održanom u Osijeku u sklopu Dana hrvatskog turizma.

Uz ministra turizma Garija Cappellija na okruglom stolu sudjelovali su i potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i glavni državni inspektor Andrija Mikulić. Ministri su se u uvodnom izlaganju osvrnuli na dosadašnje rezultate ove turističke godine istaknuvši odlične rezultate vezane uz turistički promet, financijske pokazatelje, kvalitetan rad turističkih djelatnika i odličnu suradnju javnog i privatnog sektora u osiguravanju radne snage u sektoru turizma i ugostiteljstva. Ministar Marić istaknuo je kako se efekti ovogodišnje turističke sezone vide u državnom proračunu. Do kraja godine bit će stvoreni zakonodavni uvjeti za uvođenje CRO kartice koja će u okviru posljednje porezne reforme krenuti s primjenom u 2020. godini. Ministrica Vučković prezentirala je mjere i poticaje iz resora ministarstva poljoprivrede te je istaknula kako se od ukupnog broja financiranih projekata veliki dio odnosi na projekte iz kontinentalne Hrvatske. Kada je riječ o inspekcijskim nadzorima, glavni državni inspektor Mikulić iznio je rezultate 15 ovosezonskih koordiniranih akcija državnog inspektorata u kojima su po prvi puta inspektori za različite djelatnosti zajednički obilazili ugostiteljske i druge objekte te tako omogućili smanjenje pritiska na gospodarstvenike u najdinamičnijem dijelu godine. 
Od iduće godine neće biti kvota za strane radnike, nego će ih poslodavci moći 'uvoziti' onoliko koliko im treba, pa tako i za turizam, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. "S 1. siječnjem 2020. na snagu će stupiti novi zakon o strancima, kojim će se uz ostalo drugačije pristupiti uvoznim kvotama za strane radnike odnosno te kvote neće biti potrebne jer će se propisati da se može uvesti koliko treba. Poslodavci to znaju i vjerujemo da će to pojednostaviti potragu za radnom snagom", kazao je Aladrović. No, unatoč ukidanju kvota i otvorenom putu za uvoz radnika, ipak će i dalje, u suradnji s HZZ-om i poslodavcima, naglasak biti na zapošljavanju domaće radne snage i mjerama koje će to poticati, istaknuo je Aladrović.
Ministar državne imovine Mario Banožić najavio je da će od 1. siječnja iduće godine na snagu i novi tzv. zakon o turističkom zemljištu, koji se dovršava, i s kojim će, kako se nada, biti zadovoljni i investitori i lokalne i regionalne jedinice. 
"Dovršavamo izradu tog važnog zakona koji će dosta toga definirati, od zakupa i koncesija pa i do mogućnosti otkupa dijela zemljišta, a očekuje se da će najviše koristi od toga imati lokalne jedinice jer će i njima ostajati dio sredstava od investicija na tom zemljištu. Riječ je o 10 milijuna kvadrata zemljišta te se procjenjuje da će u prve dvije-tri godine primjene novog zakona biti 3 do 5 milijardi eura realiziranih investicija", otkrio je Banožić. 
S tim najavama zadovoljan je i ministar turizma Gari Cappelli, koji je naglasio da je po podacima iz Porezne uprave do sada ove godine u turizmu odnosno uslugama smještaja i prehrana fiskalizirano 1,8 milijardi kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. "Potičemo razvoj turizma u cijeloj zemlji i DHT u Slavoniji su dokaz tome, a očekujemo i da se turizam u kontinentalnom dijelu zemlje sve više razvija u sinergiji javnog i privatnog sektora. Jedino se tako brojka od trenutnih oko deset tisuća kreveta u Slavoniji može povećati i učiniti kvalitetni turistički proizvodi, iako sam već ovih dana u toj regiji vidio puno toga dobrog te svima dajem visoke ocjene i za organizaciju DHT-a", poručio je Cappelli.
Interaktivnu raspravu između predstavnika Vlade i turističkih djelatnika ministar Cappelli zaključio je zahvalom svim turističkim djelatnicima, ali i svim kolegama u Vladi koji su sinergijskim međusektorskim djelovanjem omogućili velike zakonodavne i administrativne pomake kakvih u turističkom sektoru nije bilo u posljednjih 20 godina.
Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma koji se održavaju u Slavoniji okupili su više od 1.000 sudionika. Susretu turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade prethodio je Hrvatski turistički forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore „Financiranje održivog razvoja u turizmu“ na kojem se govorilo o mogućnostima razvoja turizma na kontinentu, javnom financiranju projekata, upravljanju kvalitetom te izazovima koje sa sobom nosi kontinuirani rast turističkog prometa u svijetu.