Ministrica kulture odgovorila Anti Đapiću

Ministrica kulture odgovorila Anti Đapiću

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek smatra da bi struka podržala vraćanje statusa samostalne ustanove Arheološkom muzeju u Osijeku koji je 2012. godine pripojen Muzeju Slavonije. Odgovor je to na dopis predsjednika Gradskog vijeća Ante Đapića koji je danas predstavljen novinarima.

Anto Đapić 21. veljače poslao je dopis ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u kojem, kako smo već pisali, traži da se vrati status samostalne institucije Arheološkom muzeju u Osijeku. Godine 2012. ondašnje Ministarstvo kulture ukinulo je Arheološkom muzeju taj status i pripojilo ga Muzeju Slavonije.
U svom odgovoru ministrica Obuljen Koržinek mišljenja je kako se 2012. godine, kada se ukidao status samostalne institucije Arheološkom muzeju, nije provela stručna i javna rasprava. Nakon konzultacija ministrica smatra da bi arheološka struka podržala ponovno ustrojavanje Arheološkog muzeja Osijek "što bi predstavljalo daljnji proces pozicioniranja grada Osijeka u istinsko baštinsko središte Slavonije", rekao je Đapić predstavljajući ministričin odgovor. Dodao je da Grad pozdravlja ovakvo stajalište, ali se vrijeme ne smije gubiti niti se može ostati samo na mišnjenju Ministarstva.
Kao predsjednik Gradskoga vijeća, Đapić će predložiti gradonačelniku Ivanu Vrkiću da pozovu ministricu kulture u što skoriji posjet Osijeku, u kojem još nije bila od stupanja na dužnost, kako bi raščistili sva otvorena pitanja o potpori i dodjeli financijskih sredstava Ministarstva kulture osječkim projektima i ustanovama. Đapić je podsjetio da je smanjeno financiranje osječkog HNK za 600.000 kuna, a Osječko ljeto kulture ove godine nije dobilo ni kunu od Ministarstva. Razgovor treba biti konstruktivan, napominje Đapić, i u kontekstu poznatog i najavljivanog projekta Slavonija pa da vidimo uklapa li se i kultura u taj projekt. "Mi podupiremo te najavljivane milijarde kuna koje bi trebale doću u Slavoniju, a dok te milijarde ne dođu, mi bismo voljeli da razgovaramo i o milijun-dva kuna koje bi za osječku kulturu značile jako puno", zaključio je Anto Đapić.

Anto Đapić