"Miranda - holokaust Cigana''

"Miranda  - holokaust Cigana''

iz poziva organizatora

Grad Osijek u prigodi Međunarodnog dana Roma organizira izložbu "Miranda - holokaust Cigana''. Postav je dio međunarodnog putujućeg projekta "Kroz Mirandine oči'' i bavi se temom genocida nad Romima. Postav se može pogledati do 19 .travnja.

Izložbu će otvoriti Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, a bit će otvorena do 19. travnja 2018. godine. Ulaz je slobodan i posjetitelji će je moći razgledati od 18 do 20 sati.

Ova putujuća izložba bavi se još uvijek nedovoljno osviještenom i istraženom temom stradanja romskog stanovništva u europskim zemljama. Autor izložbe je predsjednik udruge DROM, Veijo Baltzar, koji je ujedno jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika. Baltzar je temu obradio kroz osobnu priču Romkinje Mirande – jedne od preživjelih žrtava holokausta.
Izložba predstavlja inovativan način postavljanja radova, a kroz turneju ju je imalo mogućnosti vidjeti 34 milijuna građana Europske unije. U sklopu projekta ,,Kroz Mirandine oči'', izložba obilazi 20 europskih zemalja (Estonija, Latvija, Hrvatska, Slovačka, Mađarska, Češka, Danska, Belgija, Švedska, Albanija, Rumunjska, Velika Britanija, Norveška, Island, Njemačka i dr.) i trajat će 5 godina.