Mjere pomoći gospodarstvu i kućanstvima

Mjere pomoći gospodarstvu i kućanstvima

Foto: Grad Belišće

Grad Belišće je do sada u dva navrata donio dvadesetak mjera kojima nastoje pomoći gospodarskom sektoru i kućanstvima kako bi se smanjila ekonomska šteta nastala zbog pandemije koronavirusa. Istodobno je uvedena štednja proračunske potrošnje.

Grad Belišće je do sada donio ukupno 13 mjera pomoći gospodarskom sektoru i kućanstvima s područja grada Belišća te 8 mjera štednje u svrhu proračunske potrošnje i financijskih ušteda Gradske uprave grada Belišća, trgovačkih društava, ustanova i drugih neprofitnih organizacija u vlasništvu Grada Belišća. Procijenjena vrijednost tih svih mjera iznosi nešto više od milijun kuna.
Do 30. lipnja poslovne i fizičke osobe oslobođene su od plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada i naknade za zakup javnih površina. U tom razdoblju gospodarski su subjekti kojima je zabranjen rad oslobođeni plaćanja komunalne naknade, a obustavljaju se i ovrhe prema građanima i poslovnim subjektima – samo su neke od tih mjera.
Današnjom odlukom Gradskog vijeća prirez na dohodak u Belišću trajno se s 10 posto smanjuje na sedam posto, obustavlja se naplata najma gradskih stanova, a zakup prostora u Poduzetničkom inkubatoru Polet svim zakupcima bit će subvencioniran. Neće više biti ni naplate naknade za reklame, te naknade za koncesije. Sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja grada oslobođena su od plaćanja komunalne naknade.
Nešto više od 315 tisuća trebalo bi se uštedjeti smanjenjem plaća gradonačelniku i zamjenicima gradonačelnika te direktorima trgovačkih društava iustanova u vlasništvu Grada Belišća za 10 posto, obustavljaju se naknade članovima Gradskog vijeća te članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu grada, prekida se financiranje političkih stranaka te programskih aktivnosti udruga, ali i novim načinom rada javne rasvjete.
"Nemoguće je u ovom trenutku precizno predvidjeti što će se događati u pogledu „punjenja“ gradskog proračuna u narednim mjesecima. Ono što je sasvim izvjesno i za očekivati jest da će prihodi gradskog proračuna po osnovi, prije svega prihoda od poreza na dohodak, ali i po drugim osnovama, biti smanjeni. No, upravo zato već sada poduzimamo i prve korake štednje, odnosno smanjenja planiranih rashoda", poručuje gradonačelnik Dinko Burić i dodaje: "U vremenu u kojem nam je iznad svega potrebno zajedništvo, osim zasluženih riječi pohvale nastojanjima i mjerama Vlade RH, neizmjernu zahvalu od svih nas zavređuju i Nacionalni stožer civilne zaštite RH i nadasve svi zdravstveni djelatnici koji su doslovno svakodnevno na prvoj crti obrane od ove zdravstvene opasnosti, kao i pripadnici policije, vojske, vatrogasaca, Crvenog križa, volontera i svih ostalih aktivnih pripadnika postrojbi civilne zaštite. Reći HVALA je najmanje što smo u mogućnosti, a vjerujemo da svima njima i to puno znači", ističe gradonačelnik Belišća Burić.