Mjesec baranjske kuhinje

Mjesec        baranjske kuhinje

Mjesec baranjske kuhinje nastavlja se u subotu 17. travnja u vinariji Gerštmajer u Zmajevcu gdje se kuha perkelt od soma, a u nedjelju, 18.travnja na Seljačkom domaćinstvu Kalinka u Gajiću specijalitet su golubovi s trgancima.

Mjesec baranjske kuhinje, projekt u sklopu kojeg se otvaraju vrata seoskih domaćinstava, a gurmane se podučava tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela, traje do 2. svibnja. Svakog vikenda u Ritu, na Planini i u vinskom podrumu u ulozi chefova nastupaju jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini, najavljuju organizatori.
Filip Golubov Car, posljednji je baranjski gajdaš i čuvar šokačke tradicije i prvi je otvorio kapiju svoga domaćinstva. U subotu, 10. travnja trgali su se trganci, razvlačile se lokšice, motali se čikovi, dok se paralelno krčkao paprikaš od domaćih pitlova koji osim u gastronomiji dominiraju i na šokačkim nošnjama. Ne treba zaboraviti da je posljednje registrirano hrvatsko kulturno nematerijalno dobro baranjski šokački vez koji također možete upoznati na ovoj radionici…Dan poslije u starom ribarskom selu Kopačevu, na imanju Galić uz jedan od kopačevskih vodenih kanala tzv. fokova polaznici gastro radionice mogli su otkriti tajnu pripreme šarana na rašljama, jedinstvene riblje delicije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnima. Rašlje su ih dočekale spremne, ali su mogli naučiti razlikovati jasen od vrbe, rogoz od trske i slične tajne kopačevskih ribara.
*Broj sudionika je ograničen, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti OBRAZAC prijave.
"Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi - naučite razliku. Otkrijte kako se priprema perkelt od soma, štuka u mundiru, grah u ćupu i druge delikatese, na radionicama koje pripremamo za 25 najbržih hedonista. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu", stoji u pozivu.
"Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe! Vidimo se u Baranji!", poručuju organizatori

PROGRAM:

PERKELT OD SOMA
17.4.2021. / 11:00-13:00 h / Vinarija Gerštmajer, Zmajevac

GOLUBOVI S TRGANCIMA
18.4.2021. / 11:00-13:00 h / Seljačko domaćinstvo Kalinka, Gajić

FIŠ PAPRIKAŠ
24.4.2021. / 12:00-14:00 h i 15:00-17:00 h/ Vinarija Alexandar, Kamenac

GRAH U ĆUPU
25.4.2021. / 12:00-16:00 h / Asztalos keramika, Suza

GUŽVARA S MAKOM I GUŽVARA S ORASIMA
1.5.2021. / 11:00-13:00 h / Seoski turizam Lacković, Bilje

GULAŠ OD DIVLJAČI
2.5.2021. / 11:00-14:00 h / Tri mudraca, Karanac

ŠTUKA U MUNDIRU
2.5.2021. / 15:00-18:00 h / OPG Čudesna šuma – Romulić, Bilje

Sve detalje pratite na Facebook stranicama Visit Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i Visit Slavonia Baranja i na Facebook događaju Mjesec baranjske kuhinje.
U privitku je popis restorana koji sudjeluju u Mjesecu baranjske kuhinje:

direktorica TZ Bilje Renata Forjan, javljanje u Jutarnji program