Mjesec borbe protiv ovisnosti u Osijeku - "Zajedništvo i suradnja"

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Osijeku - "Zajedništvo i suradnja"

Ususret Mjesecu borbe protiv ovisnosti koji počinje 15. studenog, u Osijeku je predstavljen projekt "Zajedništvo i suradnja" .

Riječ je o projektu osmišljenom kako bi se programi Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Osijeku zajednički koordinirali kako bi bili učinkovitiji, stručnjake okupili na jednom mjestu i racionalno koristili sredstva. Koordinator je Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, a u projekt su, kako se čulo na današnjoj konferenciji za novinstvo, uključeni Udruga "Neovisnost", Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Osijek i Odjel prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske, a posebice, vezano uz temu ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti, osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti. Naime, ove će se godine u program uključiti budući prosvjetni djelatnici i to kroz različite radionice.

U Hrvatskoj se trenutno liječi 8000 ovisnika o drogama, a unazad nekoliko godina došlo je značajnog smanjenja novoregistriranih koji ulaze u tretman, pa se taj broj s 1000 smanjio na manje od 200 godišnje, no velika su prijetnja nove vrste droga koje koriste sve mlađe osobe. Prema starosnoj dobi, ovisnici o "Klasičnim" drogama sve su stariji, jer zbog supstitucijske terapije sve duže žive, a starosna dob onih koji prvi puta ulaze u tretman je 26 godina, dok je dob prvog uzimanja opijata 21-22 godina života. U Hrvatskoj, ističu stručnjaci, imamo dobar sustav praćenja koji pokazuje da su trendovi pozitivni jer nema porasta broja ovisnika, a prvi puta bilježimo i smanjenje broja opijatskih ovisnika koji stižu u tretman. Prošle, 2014. godine potrošeno je u Hrvatskoj 740 milijuna kuna na prevenciju, liječenje, tretman, rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika. Uz samo liječenje treba raditi na resocijalizaciji ovisnika i senzibiliziranju javnosti za provedbu mjera koje će ovisnike uključiti u društvo. 

Svake se godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca u Hrvatskoj i u svijetu obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. Cilj obilježavanja jest upozoriti cjelokupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, a osobito droga te potaknuti na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga. Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti provodi se putem šire društvene akcije na nacionalnoj i lokalnoj razini, a s ciljem promoviranja zdravih stilova života, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti te pružanja pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja.