Mjesec ljubavi na osječkoj tržnici

Mjesec ljubavi na osječkoj tržnici

Foto: FB Tržnica Osijek

"Četiri godišnja doba - mjesec ljubavi na osječkoj tržnici" festival je koji se danas održava na osječkoj glavnoj tržnici, kojim se želi potaknuti komunikaciju između proizvođača i kupaca promoviraju lokalni proizvođači hrane i proizvodi mikro poduzetnika - obrtnika.

Provodi se u sklopu međunarodnog projekta "Domaća hrana za domaće ljude", koji zajednički provode Tržnica d.o.o. i Vagyonhasznositó zrt, tvrtke koje u Osijeku i Pečuhu upravljaju gradskim tržnicama. Na festivalu se predstavljaju domaći umjetnici i glazbenici te mađarska gastronomska kultura, a vrhunac je podjela mađarskog gulaša od 12 sati.
Cilj projekta je afirmiranje lokalnih proizvođača hrane, stvaranje uvjeta za razvoj eko i etno turizma na tržnici, ali i podizanje svijesti zajednice o globalnom problemu odbačene hrane. U suradnji s lokalnim udrugama osigurat će se svakodnevno prikupljanje viškova svježeg voća i povrća koji će biti dostavljeni pučkim kuhinjama za pripremu obroka ljudima u potrebi.
Kako je istaknula Ljiljana Olujić, velik dio aktivnosti na osječkim tržnicama, pa i redoviti Zeleni četvrtak uglavnom je orijentiran na eko proizvođače, koji malo toga bacaju i dobro razmisle što se s ostacima može napraviti. "Jer poanta nije da ne bacamo hranu koja završi na našem tanjuru i našim hladnjacima, već da vodimo računa o gubicima na svakom koraku", pojašnjava Olujić.

Javljanje leteće ekipe u Jutarnji program