Mjesto posebnog pijeteta ali – s ćirilicom!

Mjesto posebnog pijeteta ali – s ćirilicom!

Glasovanje na vukovarskom Gradskom vijeću 4. studenog

Ministarstvo uprave obustavilo je primjenu Statuta Grada Vukovara u članku 22. promijenjenom početkom studenog. Spornim člankom bilo je određeno da se područje grada u cijelosti izuzima od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te od članka 12 Ustavnog zakona. Članak kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog pijeteta u skladu je s Ustavom i zakonom.

Ministarstvo u priopćenju navodi da je takvu odluku donijelo u postupku nadzora zakonitosti općeg akta pokrenutog na traženje Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.
Za ostale odredbe Statutarne odluke, uključujući i odredbu da se Vukovar proglašava mjestom posebnog pijeteta na žrtvu Domovinskog rata, utvrđeno je da su u skladu s Ustavom i zakonom. Ministarstvo uprave Odluku je uputilo Vladi koja ima rok od 30 dana da uputi Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom.
Podsjetimo 4. studenoga Gradsko vijeće Vukovara donijelo je odluku o izmjeni Statuta Grada. Ruke za izmjene i dopunu, statuta u dijelu da je u Vukovaru službeni jezik hrvatski i latinično pismo, te da se područje grada u cijelosti izuzima od primjene odredaba zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj, podigli su vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević, dok su protiv bili vijećnici SDSS, a SDP-ovi vijećnici suzdržani.

Reakcije podijeljene

Predstavnici srpske manjinske zajednice su zadovoljni, dok su gradonačelnik i predstavnici vukovarskog HDZ-a takvu odluku očekivali.

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Željko Pinjuh, nije iznenađen odlukom Ministarstva uprave. U izjavi za Radio Osijek kaže kako je odluka rezultat sustavnih pritisaka na vijećnike. No, očekuje da će odluka Ustavnog suda podržati ono što je prihvatilo vukovarsko Gradsko vijeće. Istome se nada i dopredsjednik vukovarskog HDZ-a Ivan Penava. "Ovo je očekivana odluka jer su i Vlada i ministarstvo na čelu s ministrom Arsenom Baukom i do sada poduzimali korake u tom smjeru. Riječ je, dakle, o očekivanom ishodu, no nadamo se da će konačni pravorijek dati Ustavni sud za kojeg držimo da je i mjerodavniji i objektivniji i od kojega očekujemo pravne, a ne političke argumente", izjavio je Penava.

Đorđe Macut, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara kaže da je srpska zajednica u Vukovaru tražila i traži samo ono što joj po Ustavu i zakonu pripada. Predsjednik vukovarskoga SDSS-a i kluba vijećnika u Gradskom vijeću Srđan Milaković je rekao da je takvom odlukom Ministarstva uprave na pravnoj razini razbijen je pokušaj političke manipulacije pravima koja pripadaju srpskoj zajednici u Vukovaru.
Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) kratko je izjavio kako je zadaća Ministarstva uprave da ocjenjuje akte lokalne samouprave, što je ono i učinilo. "Odluka takva kakva je bila je očekivana i nema se tu što previše reći", rekao je i dodao kako odluka ministarstva neće utjecati na funkcioniranje grada Vukovara jer dvojezičnost u njemu "ionako nije bila u primjeni".

Razgovor Nevena Kneževića sa Željkom Pinjuhom