Mladi brodski mirotvorci kod gradonačelnika Vrkića

Mladi brodski mirotvorci kod gradonačelnika Vrkića Mladi brodski mirotvorci kod gradonačelnika Vrkića

foto: Radio Osijek, Neven Knežević

Za poticanje odgoja za mir, nenasilje i suradnju te nastojanja da škola bude mjesto prijateljskih odnosa, zajedništva i solidarnosti, učenicima, nastavnicima i stručnim suradnicima OŠ Huge Badalića iz Slavonskog Brod dodijeljeno je Priznanja Mirotvorna škola 2017. Primio ih je i gradonačelnik Vrkić.

Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA ustanovio je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava-Osijek 2015.godine kao podršku nastavnicima, stručnim suradnicima, učenicima i roditeljima za njihova ustrajna nastojanja i posvećenost odgoju za mir kojima postaju modelom i uzorom, njihova škola postaje modelom i uzorom.

Na nagradnoj 5-dnevnoj studijskoj posjeti Osijeku, Vukovaru i Zlatnoj Gredi 18 učenika/ca i njihovi učitelji zajednički prolaze program MIR JE U NAŠIM RUKAMA. Program su zajedno oblikovali i provode ga pet organizacija koje se bave izgradnjim mira već niz godina. Uz Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek to su Medijacijski centar "Msvijet", Europski dom Vukovar, Agencija lokalne demokracije i Auxillium. Učenici slavonskobrodske škole već niz godina provode brojne programe koji na zabavan i interaktivan način promišljaju što za njih znače pojmovi MIR, MIROTVORNA ŠKOLA, UVAŽAVANJE RAZLIČITOSTI, susreću se s primjerima dobre prakse, uspostavljaju i jačaju prijateljstva međusobom i s onima koje susreću. Aktivno rade na smanjenju predrasuda o Romima koje uključuju u svoje projekte. O objašnjenju razloga dodjele priznanja istaknuto je "da je priznanje iskaz potpore, pohvale i zahvale za to što škola ne izbjegava, ne zanemaruje i ne umanjuje teškoće koje su dio njihove i naše realnosti poput nasilja ili isključivanje drugih i drugačijih. Njeni nastavnici, učenici i njihovi roditelji već sada imaju razloga osjećati se dobro jer sudjeluju i doprinose izgradnji svoje škole kao učeće zajednice", rekla je predsjednica Centra za mir i ljudska prava Osijek Katarina Kruhonja. Gradonačelnik Ivan Vrkić čestitajući, na svom je primjeru, kao sudionik mirne reintegracije, govorio o važnosti rješavanja problema mirnim putem pri tom uvažavajući nacionalne i ideološke različitosti koje su tada postojale. Nastavnica - mentorica Željka Mendek Kocelić govorila je o brojnim aktivnostima učenika, a učenica osmog razreda Anela Popović Lišić napomenula je da je od četvrtog razreda uključena u projekte, te da će joj zalaganje za mir, toleranciju i poštivanje različitosti i u buduće biti životno opredjeljenje.    

Katarina Kruhonja

Ivan Vrkić

Željka Mendek Kocelić

Anela Popović Lišić