Mladi izumitelj Marko Pinjuh kod gradskih čelnika

Mladi izumitelj Marko Pinjuh kod gradskih čelnika

Marko Pinjuh i gradonačelnik Vrkić

Marka Pinjuha, osječkog studenta koji je izumio jedinstveni stroj- vakuumski motor pod nazivom "Jedač plamena" primili su danas čelnici grada Osijeka, gradonačelnik Ivan Vrkić i njegov zamjenik Denis Ambruš.

Mladi osječki znanstvenik, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta osmislio je poseban uređaj koji omogućuje velike uštede energije u termoelektranama. Riječ je, kako je pojasnio, o uređaju koji se bazira na iskorištavanju energije koja završava u atmosferi za proizvodnju dodatne električne energije. Tvrdi kako bi ugradnja takvog uređaja koštala oko 9,5 milijuna kuna, a smanjila bi prosječne gubitke termoelektrana za čak 28,5 milijuna kuna godišnje. Pritom je mladi Pinjuh rekao kako su trenutačno u Hrvatskoj prosječni gubici elektrane srednje veličine oko 38,5 milijuna kuna. Ukupna ušteda proizvođaču električne ili toplinske energije je čak 40 posto, tvrdi Pinjuh, za čiji su izum zainteresirani mnogi, pa čak i američka NASA. Pinjuh je za ovu inovaciju već dobio i prestižne nagrade na svjetkim izložbama.

pinjuh-vrkic-ambrusz.jpg  pinjuh-vrkic.jpg

"Ništa ne razumijem o ovome što Marko priča, ali po tome se razlikuju genijalci od nas, običnih ljudi", izjavio je tijekom susreta gradonačelnik Ivan Vrkić. Upitao se što će Marko sve izumiti sa 44 godine, ako je uspio ovo sa samo 22. Grad Osijek dao je Marku Pinjuhu i skromnu darovnicu od 10 tisuća kuna. "Daleko je veća poruka- svi oni koji su izvrsni, koji su pravi, imaju prednost pred svima nama", rekao je Vrkić dodavši kako je sretan što se danas može "slikati" pored tog mladića. Duhovito je dodao kako je u osječkom Rondelu velikana ostavljeno jedno mjesto (pored Ružičke, Preloga i Strossmayera) i kako se nada da će vrlo brzo biti popunjeno.

Poslušajte i cjelovite izjave Marka Pinjuha i gradonačelnika Ivana Vrkića.