Mladi o suočavanju s prošlošću

Mladi o suočavanju s prošlošću Mladi o suočavanju s prošlošću

Vukovar je domaćin dvodnevne XII. konferencije iz ciklusa Vukovarskih konferencija s tematikom suočavanja s prošlošću. Organizatori su Europski dom Vukovar i Zaklada Friedrich Ebert. Skup se održava uoči obilježavanja Međunarodnog dana mira 21. rujna.

"S konferencijama smo započeli kako bi na taj način otvarali prostor za razgovor o traumatiziranoj prošlosti naše zemlje, a posebno Vukovara i njegovih građana" - rekla je između ostaloga Lana Mayer predsjednica Europskog doma Vukovar. Na konferenciji "Iz naše perspektive- mladi o suočavanju s prošlošću" sudjelovala je i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj. Ona je uvodno rekla kako se o prošlosti treba otvoreno razgovarati kako bi se riješili svi problemi, jer, kako je rekla, to je preduvjet za sretniju i bolju budućnost.

Europski dom Vukovar i Zaklada Friedrich Ebert  ističu kako je cilj ovakvih manifestacija suočavanje s prošlošću te uspostava i razvoj konstruktivnog dijaloga među građanima Vukovara i regije te naposljetku potpora razvoju grada i podizanja kvalitete života svih građana.

"Jednako tako cilj je čuti i promišljanja mladih o ovoj temi, a koji dolaze iz nama susjednih zemalja, jer uz Hrvatsku, 12. vukovarskoj konferenciji nazoče i mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore" - rekla je koordinatorica projekata iz Zaklade Friedrich Ebert i jedna od organizatorica vukovarske konferencije Blanka Smoljen 

Baš kao i prijašnjih godina, XII. konferencija iz ciklusa Vukovarskih konferencija s tematikom suočavanja s prošlošću održava se uoči obilježavanja Međunarodnog dana mira 21. rujna.

Ciklus Vukovarskih konferencija započeli su 2006. godine u partnerstvu sa Savezom udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja i Društvom intelektualaca Vukin iz Vukovara.  

 

/tekst Hrvatski radio Vukovar/

mladi sudionici skupa