Mladi s građanima o otvorenom društvu

Mladi s građanima o otvorenom društvu Mladi s građanima o otvorenom društvu

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske i Srbije ovoga je vikenda Karavanom prijateljstva u Vukovar, Osijek, Slavonski Brod i Pakrac dovela dvadesetak mladih aktivista dviju zemalja, koji su prošli edukaciju o ljudskim pravima, tranzicijskoj pravdi, poticanju regionalne suradnje i zaštiti prava nacionalnih manjina. U dvosatnom druženju s njima, na frekventnim mjestima u ta četiri grada, građani su imali priliku razgovarati o lokalnim društvenim problemima.

Karavana prijateljstva dio je projekta Europe Equals Equality, koji financira Europska unija u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, a cilj mu je povezivanje mladih iz pograničnih mjesta Hrvatske i Srbije te poticanje dijaloga o otvorenim društvenim pitanjima i problemima. Nakon obuke oni bi na temelju iskustva u međusobnom dijalogu i dijalogu s građanima trebali slične obrasce primjenjivati u svojim sredinama.

Prva Karavana prijateljstva prošla je 19. i 20. lipnja kroz Šid, Bačku Palanku, Novi Sad, i Suboticu. U Gradskom parku u Šidu, sudionici su zapalili svijeće in memoriam Miroslavu Milenkoviću, rezervistu JNA koji je počinio samoubojstvo odbijajući sudjelovati u napadu na Vukovar. U Novom Sadu sudionici su aktivno sudjelovali u predstavljanju projekta Nepodobni građani Vojvođanskog građanskog centra, a u Subotici su obilaskom javnih institucija (Gradska kuća i Općinski sud) testirali primjenu jezika i pisma nacionalnih manjina u Srbiji.
Prava nacionalnih manjina, podijeljene škole i općenito moguće podjele građana teme su o kojima su razgovarali s građanima u hrvatskim gradovima i, kako su istaknuli, sudeći prema porukama koje su ostavljali na uže često ne dijele mišljenja s političarima.  Znakovito je da se kod mladih aktivista zaustavio jako mali broj Pakračana, što je za organizatore Karavane poticaj da se u sljedećim fazama projekta vrate u taj grad, održe stručne tribine, okrugle stolove, ali i koncerte i druženja mladih. Uvjereni su da su glavni ciljevi Karavane, koja promovira ljubav i toleranciju, doprli do samih ljudi.i - ističe Špek. Ranije istog dana mladi su javni skup organizirali u Slavonskom Brodu, a dan ranije u Vukovaru i Osijeku. Prva Karavana prijateljstva prošla je 19. i 20. lipnja kroz Šid, Bačku Palanku, Novi Sad i Suboticu, a Špek dodaje kako će se u daljnjim fazama ovog projekta vratiti u Pakrac gdje je u planu organiziranje stručnih tribina, okruglih stolova, ali i koncerata i druženja mladih.
Poslušajte razgovor s voditeljima Karavane, Mirenom Špekom iz Hrvatske i Borisom Juroševićem iz Srbije, snimljen nakon njihova boravka u Vukovaru i Osijeku: