Mladi volonteri posadili dva javora kod Josipovca

Mladi volonteri posadili dva javora kod Josipovca Mladi volonteri posadili dva javora kod Josipovca

Sadnjom dvaju javora na Staroj Dravi u Josipovcu u završnu je fazu ušao projekt „Drvo solidarnosti” čiji nositelj je osječki PRONI Centar za socijalno podučavanje, a provodili su ga mladi volonteri okupljeni kao neformalna inicijativa „Hangout“.

Kako je projekt bio usmjeren na osvješćivanje ljudi o važnosti očuvanja prirode te poticanje ponovnog povezivanja čovjeka s prirodom, akciju sadnje proveli su pod geslom „Ostavi zeleni trag – posadi drvo”. Prema riječima Marka Perkovića, prva je to aktivnost EU projekta za mlade na području Josipovca, a akcija je organizirana u suradnji s josipovačkim Športskim ribolovnim klubom Linjak čiji su članovi za 25-ero mladih održali i kraću poduku o sadnji drveća.

„Trajni je to podsjetnik na solidarnost i zajedništvo. U ovoj smo aktivnosti, osim same solidarnosti prema prirodi, uspjeli uspostaviti i međugeneracijsku povezanost jer su svi naši polaznici mladi u dobi od 18 do 30 godina, a sada smo u društvu predstavnika udruge ribiča pa je došlo do solidarnosti među ljudima, a ne samo između čovjeka i prirode”, rekla je Kristina Bjelić iz Proni centra. Istaknula je kako će u sklopu projekta još organizirati panel raspravu te prikazati film koji se snima tijekom njegove provedbe.

Projekt „Drvo solidarnosti” sufinanciran je sredstvima Europskih snaga solidarnosti - inicijativom Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za volontiranje mladih i rad na projektima. Nudi im se prilika samostalno potaknuti, razviti i provesti solidarne projekte ili akcije od važnosti za lokalnu zajednicu. Provodio se s ciljem podizanja razine sudjelovanja mladih iz Osijeka i okolice u očuvanju okoliša, a neformalna skupina mladih Hangout osmislila je niz radionica i aktivnosti s temom ekologije usmjerenih na razvijanje kreativnosti. Proteklih su mjeseci, među ostalim, organizirali edukacije o reciklaži, radionice eko kozmetike i oslikavanja platnenih vrećica te filmsku radionicu.

Kristina Bjelić i Marko Perković u programu Radio Osijeka