Mobilne aplikacije s perspektivom

Mobilne aplikacije s perspektivom

Pobjednički timovi proglašeni na Mobile App Connectu

Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije dobila je nove start-up nade koje tržište osvajaju mobilnim aplikacijama za: križanje pasa, predviđanje poteškoća u prometu, dijeljenje troškova prijevoza, turističke informacije i aplikacija za učenje slova.

U Osijeku su se danas predstavile najperspektivnije mobilne aplikacije nastale u sklopu projekta e-MOBIL, koji s nešto više od 160 tisuća eura financira Europska unija. Projekt je omogućio obučavanje 50 visokoobrazovanih, ali nezaposlenih polaznika s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije za razvoj mobilnih aplikacija. Stručni je žiri izabrao pet mobilnih aplikacija s najvećim tržišnim potencijalom, a ujedno i pet timova koji su bili najviše motivirani te uspjeli najbolje prezentirati svoje projekte.

mislav_balkovic_algebra_2.jpg

"S obzirom da je nezaposlenost u ovim županijama veliki problem, projektom se htjelo utjecati ne samo na povećanje zapošljivosti polaznika, već i na osvještavanje njihovih poduzetničkih potencijala, kako bi u budućnosti i oni mogli postati važan gospodarski čimbenik i poslodavac. Mobilne aplikacije danas predstavljaju potentno i rastuće tržište, iziskuju mala ulaganja, a imaju veliki izvozni potencijal. Osim toga, te su vještine sve traženije kod poslodavaca, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu“, istaknuo je Mislav Balković, ravnatelj Otvorenog učilišta Algebra koje je i nositelj ovog projekta. „U prilog toj tvrdnji ide i informacija kako će do 2015. godine u Europi nedostajati gotovo milijun ICT stručnjaka. Vrijednost ovog projekta leži u činjenici kako je domaće tržište mobilnih aplikacija bogatije za 12 novih, a koje su nastale tijekom edukacije naših polaznika. Baziraju se na  zanimljivim i inovativnim idejama i doista imaju priliku ostvariti uspjeh na tržištu. O uspješnosti ovog projekta i važnosti ulaganja u ovakvu edukaciju govori i podatak da se u vrijeme trajanja ovog projekta desetak polaznika zaposlilo u osječkim ICT tvrtkama“, kaže Balković.Pučko otvoreno učilište Algebra projekt je realizirao uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnih ureda u Osijeku i Vukovaru – i Zajednice osoba s invaliditetom Hrvatske. Suradnici na projektu bili su i Hrvatska udruga poslodavaca te portal Moj posao.

Pet pobjedničkih mobilnih aplikacija nastalih u sklopu e-MOBIL projekta

GeoBreeder
Geobreeder je internetska aplikacija i portal za sadašnje i buduće vlasnike pasa. Osnovne funkcije aplikacije su kreiranje profila psa sa unosom osnovnih svojstava i ostalih svojstava karakterističnih za pojedinog psa, postavljanje statusa psa kao slobodnog za parenje, ponuđenog na prodaju ili udomljavanje, pretraga baze pasa po kriterijima, a sve uz mogućnost kreiranja posebnih korisničkih računa za profesionalne uzgajivače i azile sa mogućnošću dodjele više pasa za prodaju ili udomljavanje.

Traffic Report
Aplikacija Traffic Report pomaže u rješavanju problema s kojima se gotovo svaki sudionik u prometu barem jednom susreo. Aplikacija omogućava prijavu neplaniranih događaja na prometnici, bilo da se radilo o zastoju u prometu, prometnoj nesreći, policijskoj patroli ili vremenskoj neprilici. Svaki korisnik može prijaviti događaj koji je vidio na cesti ili ruti kojom se kreće, ali isto tako može vidjeti i događaje u krugu od 10 kilometara koje su drugi korisnici prijavili.

Trip Agent

Osnovna zamisao iza aplikacije Trip Agent jest povezati osobe koje putuju u istom smjeru ili imaju isto odredište svojeg putovanja, a s ciljem smanjivanja troškova puta – kako pojedinačnih, jer putnici ih mogu podijeliti, tako i ukupnih, pri čemu ne treba smetnuti s uma niti ekološki aspekt ove ideje. Aplikacija je osmišljena da omogući jednostavnu pretragu baze, prijavu korisnika u sustav, te povezivanja vozača s putnicima koji žele putovati u određenom pravcu.

Mango
Mango je turistička aplikacija koja turistu po dolasku u novi grad nudi lokacije i opis kulturno-povijesnih znamenitosti na hrvatskom i engleskom jeziku. Kako svakog turista zanima i smještaj, restorani, barovi, klubovi i načini prijevoza koji se nude, a moguće i ljekarne i bolnice, Mango daje sve lokacije po izabranoj kategoriji grada u kojem se trenutno nalazi. Također, Mango mogućnošću odabira nekog drugog grada olakšava planiranje preostalih dana odmora.

ABC karte

ABC Karte su jednostavna i zabavna edukacijska igrica za učenje, razlikovanje i povezivanje početnih slova i pojmova na hrvatskom jeziku. Igrica je prilagođena mlađoj djeci koja još ne znaju pisati, ni čitati ali uživaju u pričama i slikama a i dokazano je da djeca najbolje uče kroz igru i zabavu. Kroz proces zabavnog učenja djetetu omogućavate da memorira pojmove i slova povezivanjem slika i riječi i na taj način poboljšavaju mu se kognitivno – lingvističke sposobnosti što je vrlo važno za kasnije usvajanje vještina neophodnih za glatko čitanje.