Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar

Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar

hrt.hr

Do kraja sljedeće godine trebala bi biti dovršena modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar započeta u travnju prošle godine. Na današnjem okupljanju predstavnika Hrvatskih željeznica, lokalne uprave, izvođača i gospodarstvenika u dvorani dvorca Eltz govorilo se o dinamici izvođenja radova

Projekt modernizacije pruge Vinkovci - Vukovar obuhvaća cjelokupnu rekonstrukciju i obnovu pruge, te druge radove vrijedne više od 540 miljuna kuna. Time će se povećati opseg željezničkog prometa i prekrcaja robe, omogućiti bolja povezanost s glavnim prometnim međunarodnim koridorima, te smanjiti vrijeme putovanja. Tako će, kako je rekao predstavnik HŽ infrastrukture i voditelj projekta Marko Žganec, projektirana maksimalna brzina bit će 120 kilometara na sat čime će se vrijeme putovanja smanjiti za 50 posto, tako će putovanje putničkim vlakom trajati dvadesetak minuta u odnosu na dosadašnjih četrdesetak minuta. 

Zadovoljstvo modernizacijom pruge iskazala je i pročelnica vukovarskog upravnog odjela za gospodarstvo Marija Budimir jer njena obnova neće koristiti samo lokalnoj zajednici već i gospodarstvu cijele istočne Hrvatske. 

Mi se nadamo da će elektrifikacija donijeti nekakve nove kupce na dunavskoj ruti, te da će privući nove ulagače na područje istočne Hrvatske i da će time povećati aktivnosti luke odnosno količine pretovara i nova zapošljavanja, rekao je direktor vukovarske luke Marijan Kuprešak. 

Dovršetak modernizacije pruge koja je započela u travnju prošle godine, očekuje se do kraja 2022. godine. 85 posto novca osigurano je financiranjem iz europskih fondova, a ostatak iz državnog proračuna. 

Marko Žganec HŽ infrastruktura

Marija Budimir, grad Vukovar