Mogu raditi u Münchenu i Dublinu, ali u Hrvatskoj – ne!

Mogu raditi u Münchenu i Dublinu, ali u Hrvatskoj – ne!

fotografije: HRT/mp

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike osnovali su građansku inicijativu pod nazivom "Apsurd", jer im je uskraćena mogućnost odrađivanja pripravničkog staža, a time i pravo na rad. "Za Zakon o djelatnostima u zdravstvu mi ne postojimo", istaknuli su u Osijeku.

 

 

"Zakon o djelatnostima u zdravstvu (NN br.87/09)  iz 2009. nije usklađen s novim obrazovnim okvirom i studijem koji samo završili" -rekla je o razlozima osnutka studentske građanske inicijative Apsurd Kristina Vrbančić. U Osijeku su organizirali okrugli stol kako bi upozorili na "Zakonske neusklađenosti obrazovnog sustava s tržištem rada za magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike". Upozorili su da za studente koji ne mogu odraditi pripravnički staž to znači neizvjesnu budućnost i odlazak iz Hrvatske. Dakle, mogu raditi u Muenchenu i Dublinu, ali u Hrvatskoj - ne!

okru_n.jpg

Doktorica znanosti medicinsko-laboratorijske dijagnostike Magdalena Perić, zaposlena u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, sve je potkrijepila i vlastitim primjerom na tržištu rada, a predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku u Hrvatskom saboru Ines Strenja - Linić među ostalim navela kako je problem nastao zbog preuzimanja europske regulative. Odgovarajući na pitanja novinara, rekla je kako mladi ljudi imaju pravo na žustar odgovor o budućnosti na tržištu rada u Hrvatskoj. Moderator na okruglome stolu u Campusu glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš, upozorio je kako je, uz zaposlene u spomenutoj struci, krizom licenci zahvaćena već treća generacija studenata.


 

Kiš i Ines Strenja Linić

Tomislav Kiš - glavni tajnik Novog sindikata

Magdalena Perić i Ines S.Linić

Kristina Vrbančić - građanska inicijativa apsurd