Mogućnosti EU fondova za poduzetnike

Mogućnosti EU fondova za poduzetnike Mogućnosti EU fondova za poduzetnike
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

"Mogućnosti EU fondova za poduzetnike" bila je tema okruglog stola Hrvatske udruge poslodavaca - Regionalnog ureda Osijek s ciljem jačanja svjesnosti o mogućnostima koje se pružaju kroz EU fondove, kao i uočavanja prepreka prilikom samog apliciranja.

Velike su mogućnosti koje pružaju sredstva kroz EU fondove, te je naglasak na okruglom stolu bio upravo na aktualne natječaje za poduzetnike u ovoj godini, te što donosi novo programsko razdoblje 2021. 2027. godine za poduzetništvo. Uvodnu prezentaciju održala je državna tajnica Spomenka Đurić nakon koje su sudionici okruglog stola sudjelovali u konstruktivnoj raspravi kroz koju se ukazalo na sve mogućnosti, kao i prepreke pri korištenju, odnosno privlačenju EU sredstava od strane poduzetnika.

img_20200213_111203.jpg Kako je istaknuo pravni savjetnik osječkog HUP-a Ivan Sarić zanimanje za ovim i sličnim temama kojima se Udruga bavi kroz okrugle stolove i PUMA program: "Mi radimo sve natječaje, aktualne i buduće, koji se tišu naših članova. Već dugi niz godina imamo dobru suradnju s mjerodavnim Ministarstvom i slijedom toga smo i organizirali ovo predavanje kroz koje se ukazalo na sve natječaje u ovoj i sljedećoj godini, te što nas čeka u sljedećoj omotnici. Nastojimo i upozoriti, od strane poduzetnika, zašto više nema određenih natječaja, a s druge strane ukazujemo i na procedure, te načine kojima možemo utjecati da one budu olakšane."

Mario Marolin iz Lokalne razvojne agencije Grada Belišća napomenuo je kako u suradnji s HUP-om nastoje sve maksimalno uključiti poduzetnike i upoznati ih s mogućnostima EU fondova kako bi mogli što aktivnije sudjelovati na javnim pozivnima i natječajima: "Trenutačno je aktualan takozvani poziv IRI za inovacije. Njime poduzetnici mogu aplicirati svoje projekte, inovativne aktivnosti i slično što žele razvijati u budućnosti. Na taj način mogu poboljšati ne samo kvalitetu svoga rada nego i bolje konkurirati na tržištu ne samo Republike Hrvatske nego i cijele Europske unije u budućnosti. U najavi je i drugi poziv, tzv. E-impuls, za koji imamo neke neslužbene informacije da bi trebao ići u travnju, a na koji bi se mogla javiti mala i mikro poduzeća", rekao je Marolin i napomenuo kako su EU fondovi od velikoga značenja ponajprije slabije razvijenim područjima, poput slavonskih županija, jer se tako omogućiti nova zapošljavanje a s kime i ostanak ljudi na ovom području.