Molitvena osmina: "Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči"

Molitvena osmina: "Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči"

molitvena osmina u Osijeku fotografija Reformator.hr

Ovogodišnja molitvena osmina za jedinstvo kršćana održat će se od 18. do 25. siječnja pod geslom "Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči". Molitvene susrete u Osijeku organizirala je Ekumenska koordinacija osječke regije.

Prvi molitveni susret u Osijeku održat će se u četvrtak, 18. siječnja u 17 sati i 30 minuta u osječkoj Župi svetog Ćirila i Metoda. U subotu, 20. siječnja molitveni susret u sklopu ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održat će se u Evangeličkoj crkvi u Osijeku, Lorenza Jägera 7 (Gornji grad) s početkom u 17 sati.
Središnje ekumensko molitveno slavlje u Osijeku u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a održat će se u nedjelju, 21. siječnja u 17 sati u kapucinskoj crkvi svetog Jakova. U ponedjeljak, 22. siječnja u 17 sati susret Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održat će se u osječkoj Reformiranoj crkvi, Š. Petefija 76 (Retfala). Susret Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u utorak, 23. siječnja održat će se u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, J. J. Zmaja 25 (Donji grad), Osijek s početkom u 17 sati.
U srijedu, 24. siječnja u 19 sati domaćin susreta Molitvene osmine za jedinstvo kršćana je Katolička laička zajednica "MiR", Vodenička 23 (Donji grad), Osijek. Posljednji susret ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održat će se u četvrtak, 25. siječnja u 17 sati u Baptističkoj crkvi, Podravska 21 (Gornji grad), Osijek.

Polazišne molitvene materijale oblikovale su kršćanske Crkve s Kariba pod biblijskim geslom: „Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči" (Izl 15,6). Materijali su objavljeni u suradnji s Ekumenskim koordinacijskim odborom Crkava u Hrvatskoj (EKOCUH), a na internetu je dostupan i u elektroničkom obliku. Hrvatsko izdanje uredio je tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog dr. Jure Zečević koji u uvodnom tekstu ističe: „Svojim biblijskim geslom ˈDesnica tvoja, Gospodine, snagom se prodičiˈ (Izl 15,6) ovogodišnja svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana pita svakoga pojedinoga od nas, računamo li mi, kršćani 21. stoljeća, još uvijek s Bogom i snagom desnice Njegove, kao što su s Njime računali porobljeni kršćani s Kariba? Jesu li riječi ˈDesnica tvoja, Gospodine, snagom se prodičiˈ za mnoge od nas danas samo još jedan od ostataka pobožnog izražavanja minulih generacija, samo literarna vrsta postupno iščezavajuće religijske stvarnosti, usklik kojim se doduše još uvijek ponekad služimo, premda danas zapravo više vjerujemo u Božju nemoć da se pobrine za nas nego li u Njegovu (sve)moć da nas spasi!?"