Monsinjor Đuro Hranić: " Nesiguran čovjek ne može prigrliti različitost "

Monsinjor Đuro Hranić: " Nesiguran čovjek ne može prigrliti različitost " Monsinjor Đuro Hranić: " Nesiguran čovjek ne može prigrliti različitost "
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević

Monsinjor Đuro Hranić đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit (foto Ž. Kovačević)

"Kada čovjek ima vlastiti identitet, onda ima unutarnju stabilnost i samopouzdanje. Pozivam sve Vukovarce, katolike i pravoslavce. Svi zajedno vjerujemo u Isusa Krista, Sina Božjeg, i na neki način, bez obzira na različiti obred i kulturnu tradiciju, mi imamo temeljne zajedničke vrijednosti."

"Drago mi je što sam mogao doći u Vukovar podjeliti božićnu radost s djecom. Želim zahvaliti ravnateljici Centra za predškolski odgoj u Vukovaru gospođi Mireli Kulić i tetama odgojiteljicama i koje provode ono što je Ustav Republike Hrvatske omogućio i što je neotuđivo pravo roditelja, a to je da su oni prvotni odgojitelji svoje djece. Roditelji su tražili jer na to imaju pravo, tražili su vjerski odgoj za svoju djecu i tome se izašlo u susret ",rekao je monsinjor Đuro Hranić u Pastoralnom centru svetog Bone u Vukovaru gdje je održan svečani program u kojem su sudjelovala djeca Dječjeg vrtića Vukovar I koji provodi vjerski program.

"Roditelji izgrađuju Crkvu. Ja mogu biti podrška, ali roditelji su oni koji grade Crkvu. Zato u Crkvi imamo dva sakramenta za izgradnju crkve, a to su sveti red i ženidba. I crkva ih stavlja na istu razinu", rekao je monsinjor Hranić dodavši : "Raduje me vidjeti tu djecu. Djecu koja rastu koja nisu opterećena onim što je bilo i vjerujem da će ta djeca izrastati u cjelovite ljudske osobe, zdrave, stabilne, zaokružene i da će graditi jedno prosperitetno društvo. Osobno sam uvjeren da će biti odgajni u vlastitom identitetu. I kada čovjek ima vlastiti identitet onda ima unutanju stabilnost i samopouzdanje i tada je otvoren i za druge. Pozivam sve Vukovarce katolike i pravoslavce. Svi zajedno vjerujemo u Isus Krista Sina Božjeg, i na neki nači bez obzira na različiti obred i kulturnu tradiciju mi imamo temeljne zajedničke vrijednosti. I to su vrijednosti koje su zajedničke svakom čovjeku", zaključio je monsinjor Đuro Hranić đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.