Mreža hrane nominirana za nagradu “Europski građanin”

Mreža hrane nominirana za nagradu “Europski građanin”

Eurozastupnica Biljana Borzan za ovogodišnju je nagradu "Europski građanin" nominirala platformu Mreža hrane koja okuplja socijalne samoposluge, inicijative i udruge iz cijele zemlje, a među kojima su i one iz Vukovara i Osijeka. Dobitnici će biti poznati u lipnju.

"Mreža hrane i njezine članice u Hrvatskoj su značajno podignule razinu svijesti o problemu prekomjernog bacanja hrane, kako u javnosti, tako i u političkom odlučivanju. Nadalje, imali su ključnu ulogu u procesu koji je doveo do ukidanja plaćanja PDV-a na doniranje hrane, čime je ukinuta značajna prepreka doniranju. EU je smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane označila kao jedan od svojih političkih prioriteta i stoga smatram da je nominacija više nego zaslužena,” objasnila je Borzan zašto je odlučila nominirati platformu koja okuplja socijalne samoposluge iz Vukovara, Varaždina i Pule, Hrvatsku mrežu protiv siromaštva te udruge EU klub, Šarolija, Auxilium, Delta i CeKaDe, kao i Inicijativu “Oslobodimo doniranje hrane PDV-a”.
Mreža hrane je dala doprinos i u stvaranju izvještaja Europskog parlamenta pod nazivom “Za učinkovitu uporabu resursa: smanjenje rasipanja hrane, poboljšanje sigurnosti hrane" za koji je, kao izvjestiteljica bila zadužena ova hrvatska europarlamentarka. “Svoj sam rad ponajviše temeljila na informacijama koje je dobila od dionika. Upravo u tom segmentu je Mreža hrane dala veliki doprinos, kroz komuniciranje problema s kojima se humanitarne udruge i potencijalni donatori u Hrvatskoj i EU svakodnevno susreću. S obzirom da pojedini europski i nacionalni propisi često stvaraju prepreke doniranju, doprinos dionika u njihovu identificiranju je bio ključan,” istaknula je Biljana Borzan.
“Tijekom današnjeg dana u našoj će se zemlji baciti preko tisuću tona hrane. U isto vrijeme, pučke kuhinje i socijalne samoposluge neće imati dovoljno zaliha za nahraniti sve koji dođu po pomoć! Ove dvije rečenice najbolje sažimlju šizofrenu situaciju u današnjoj Hrvatskoj, zemlji u kojoj višak hrane lakše dođe do otpada nego do potrebitih. Trud volontera i aktivista okupljenih u Mreži hrane pridonosi tome da se to promijeni i zato zaslužuju priznanje,“  zaključila je Borzan.
Nagradu „Europski građanin” Europski parlament dodjeljuje svake godine građanima, skupinama, udruženjima i organizacijama za ostvarena iznimna postignuća i angažman u područjima bitnim za jačanje europske suradnje i razumijevanja. Odluka o pobjedniku natječaja bit će donesena u lipnju ove godine, a priznanje će se dodijeliti u listopadu u Europskom parlamentu.