MUP-ova 25. akcija "Mir i dobro"

MUP-ova 25. akcija "Mir i dobro"

Foto: HRT/Vedran Drabek

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro" vezanu za uporabu pirotehničkih sredstava tijekom predblagdanskog i blagdanskog razdoblja. Akcija se provodi 25. godinu za redom, započinje 15. prosinca i traje do 8. siječnja 2019. godine.

Akcija je pokrenuta još 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana, rečeno je na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj. Cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.
mir-i-dobro-petarde.jpg
"Tijekom blagdana se očekuje dolazak većeg broja naših državljana koji žive i rade u inozemstvu, kao i turističkih dolazaka, odlazak većeg broja građana na zimovanje u inozemstvo te tranzit stranaca, što će uzrokovati povećanje prometa na cestama i povećanje broja putnika u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu i na svim graničnim prijelazima", istaknuo je Željko Biloš iz Službe za sigurnost prometa PU osječko-baranjske. "Građani će prilikom obilježavanja blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju pohoditi svetišta i crkve, organizirano slaviti u ugostiteljskim objektima i na trgovima te se međusobno posjećivati u obiteljskim domovima. Kako bi slavlje proteklo u miru i duhu blagdanskog obilježavanja želimo upozoriti građane kako eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život", upozoravaju iz PU osječko-baranjske.
pu-eksplozivne.jpg"Tijekom provođenja prošlogodišnje akcije na području PU osječko – baranjske ni jedna osoba nije ozlijeđena. Policijski su službenici ukupno oduzeli tri komada oružja, 21 komad streljiva te su evidentirali četiri prekršaja za koja su prijavili četiri punoljetne osobe", podaci su koje je iznio Mario Kokić, voditelj protueksplozijskog odjela Policijske uprave osječko-baranjske.
Kao i prethodnih godina, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. Tako će tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju, policija pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava, u cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, a na graničnim prijelazima suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije. Također, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, predstavnika župa i biskupskih ordinarijata, kao i ravnatelje osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta kako bi se građane upozoravalo na opasnosti zloupotrebe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava kućne izrade. Najviše opasnosti prijeti na mjestima masovnog okupljanja građana.
mir-i-dobro-savjeti.jpgSavjeti građanima:
- Vrlo je važan doprinos svakog pojedinca, jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence. Treba imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.
- Dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Što znači da treba biti uvijek biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.
- Kako biste izbjegli neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. Obavezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.
- Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
- Bitno je preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.
- Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na za djecu nedostupnim i zaključanim mjestima.
- Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju.