Muzej Đakovštine u Noći muzeja s filmom, glazbom i QR kodovima

Muzej Đakovštine u Noći muzeja s filmom, glazbom i QR kodovima Muzej Đakovštine u Noći muzeja s filmom, glazbom i QR kodovima
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)

Ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić, kustosica Jelena Boras (foto Ž. Kovačević)

U petak 1. veljače 2019. godine u Noći muzeja u Muzeju Đakovštine u Đakovu posjetitelji će uz stalni postav obogaćen interaktivnim vodstvom, moći vidjeti likovnu izložbu te uživati u glazbenom i filmskom dijelu programa.

U Hrvatskoj se ljubitelji muzeja i galerija u posebnoj noći okupljaju već 14 godinu, a u Muzeju Đakovštine u ovogodišnjoj Noći muzeja obilježavaju desetu godišnjicu od kako su se pridružili manifestaciji koja je 1997 godine počela u Berllinu.

Ovogodišnja tema je ” Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”, a u skladu s naslovom Muzej Đakovštine, uz interaktivno praćenje stalnog postava uz pomoć QR kodova, priprema interaktivni tlocrt srednjovjekovnih Gorjana, digitalni model grada Đakova te arheoloških zona Đakova. Na službenoj mrežnoj stranici muzeja već se može vidjeti digitalna interaktivna karta arheoloških lokaliteta Đakova.

”Recikliraj maštovito!” program je namjenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta kojeg su pripremili profesorice i učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova. Sudionici radionice otkrit će kako se od recikliranih materijala mogu izrađivati poklončići, magneti te različiti uporabni predmeti.

Središnnji dio programa vezan je uz naslov ovogodišnje Noći muzeja. Kustosica Jelena Boras posjetitelje će upoznati s mogućnostima predstavljanja muzejskih sadržaja na različitim internetskim platformama te otkriti što se krije iza projekata kao što su virtualni arheološki postav, interaktivni tlocrti i reljefni modeli grada Đakova. Zahvaljujući audio vodiču, koji se može pratiti putem QR kodova, Muzej Đakovštine ulazi u svijet digitalne transformacije muzeja i muzejskih sadržaja. Takav način pristupanja virtualnom sadržaju ne zahtjeva dodatne aplikacije niti registracijsko – instalacijske korake samo pametni telefon ili tablet. Na ozvučavanju stalnog postava, muzej je surađivao s tvrtkom HSM informatika iz Zagreba, u čije ime će aplikaciju predstaviti Lovorka Lučić. Aplikacija “Audio muzej” osmišljena kao vodič kroz muzeje, razvijena je u sklopu projekta iz međunarodnog Eureka programa. 

Filmska projekcija koju je pripremio Foto-kino klub Đakovo sadrži dva filma ”Đakovačke kronike” te ”Vremenska igra”. Kronike će prikazati različite priče iz Đakovštine snimljene 70ih godina prošlog stoljeća, dok je Vremenska igra usporedba starih snimki Đakova sa današnjima.

U noći Muzeja, u Muzeju Đakovštine otvara se i izložba ”Ludus”, autora Eugena Varzića, rođenog Đakovčanina koji  živi i stvara u Kufcima kraj Poreča. Diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine, a do danas je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. 

Program manifestacije u Muzteju Đakovštine završava glazbom, nastupom Mark Kordenberg Tria.

U programima prošlogodišnje Noći muzeja diljem Hrvatske sudjelovalo je oko 260 tisuća posjetitelja, a u Muzeju Đakovštine više od 900. Budite i Vi dio nadolazeće manifestacije i posjetite Muzej Đakovštine. Ulaz je slobodan!

Vrata Muzeja Đakovštine otvaraju se u 18 sati.

https://www.facebook.com/muzej.djakovstine/