Muzej likovnih umjetnosti dobit će novi paviljon

Muzej likovnih umjetnosti dobit će novi paviljon

Muzej likovnih umjetnosti za tri bi godine trebao biti obnovljen i proširen, a idejno rješenje izgradnje novog umjetničkog paviljona u dvorištu Muzeja javnosti će biti predstavljeno večeras u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti.

Zgrada Muzeja likovnih umjetnosti u Europskoj aveniji u Osijeku građena je od 1883. do 1900. godine prema nacrtu arhitekta Josipa Vancaša, a prvi su stanari bili obitelj Dragutina Neumana. Zgrada građena kao obiteljska kuća, vremenom je mijenjala vlasnike i namjene da bi 1963. u njoj bila otvorena Galerija likovnih umjetnosti, od 2014. preimenovana u Muzej.
Još za vrijeme ravnateljice Branke Balen, 2008. godine počeli su razgovori o nadogradnji zgrade kako bi se dobili novi izložbeni prostori jer su postojeći nedostatni. Projekt je potom pokrenula ravnateljica Leonilda Conti aplicirajući na sredstva Europske unije.

23-muzej_osk_0001.jpg
Idejno su rješenje napravili arhitekti Branimir Kljajić i Goran Jagić, javnosti poznati kao autori pješakog nathodnika na Željezničkom kolodvoru. Nova će zgrada u dvorištu s pročeljem od stakla reflektirati postojeću i s njom biti povezana. U prizemlju novog, radno nazvanog, Umjetničkog paviljona bit će ulazni hol i velika izložbena dvorana (15x20 m, visine 5,3 metra). Na međukatu je planiran caffe bar s pogledom na Europsku aveniju. Na katu je izložbeni prostor jednake površine (visine 4,3 metra) s nadsvjetlima, restauratorska radionica i edukacijski prostor koji može primiti 30 korisnika. U podrumu će biti depoi, spremišta tehničke opreme i multifunkcionalna dvorana.
Obnova stare zgrade muzeja obuhvaća izgradnju dizala od potkrovlja do podruma u kojem će biti dva apartmana za goste i suradnike te garderoba i popratni prostori za djelatnike.
Novi će Umjetnički pavinjon služiti kao prostor za povremene izložbe, dok će u postojećoj zgradi Muzej konačno dobiti stalni postav.

12-muzej_osk_rgb0003-kopija.jpg 10-muzej_osk_rgb0005-kopija.jpg
Projekt pripreme projektne dokumentacije vrijedan je 1.752.300,00 kuna, od čega 80% financira Europska unija u sklopu operativnig programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." Taj je projekt dio budućeg integriranog razvojnog projekta u sklopu kojeg će se obnoviti i zgrada osječkog HNK. Uskoro će biti predstavljen i projekt pripreme projektne dokumentacije za rekonstrukciju kazališne zgrade čija je vrijednost 1.971.000,00 kn i također ga s 80% financira EU.

Obnova muzeja