Muzeji - snažni pokretači gospodarstva

Muzeji - snažni pokretači gospodarstva

Eksponati Muzeja Cvelferije u osnivanju

Muzeji na području istočne Hrvatske nisu samo čuvari kulturne baštine nego predstavljaju i snažne pokretače gospodarskih aktivnosti, istaknuto je u vukovarskom Gradskom muzeju tijekom redovne godišnje skupštine Muzejske udruge istočne Hrvatske.

Muzeji su postali glavna odrednica turističkog razvoja, a sredinu u kojoj djeluju čine prepoznatljivom i turistički zanimljivom, rečeno je na skupu.
Na skupštini je bilo riječi o djelovanju muzejske udruge u 2015. te smjernicama rada u 2016., a predstavljeni su Muzej vučedolske kulture koji je prošle godine otvoren u Vukovaru, Gradski muzej Slatina i Muzej Cvelferije u osnivanju. 
"Kolilko je važna Udruga pokazalo se prilikom poplave u Posavini prije dvije godine je vodenom stihijom bio ugrožen i Muzej Stjepana Grubera u Županji. Na poziv toga muzeja uspostavili smo odmah suradnju te smo svi izašli na teren i iz poplavljenih sela spašavali sve što je vrijedno. Sabrana je jedna velika zbirka koja je bila temeljem da se formira Muzej Cvelferije koji će biti otvoren u Drenovcima", istaknula je predsjednica Muzejske udruge istočne Hrvatske i ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić. Podsjetila je kako je Muzejska udruga istočne Hrvatske započela svoje djelovanje 1951. kao Slavonska podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, a od 1974. odvaja se i djeluje kao Muzejsko društvo Slavonije i Baranje u sklopu Saveza muzejskih društava Hrvatske. Nakon Domovinskog rata od 1997. djeluje kao Muzejska udruga Istočne Hrvatske MUIH.
Udruga okuplja stručne djelatnike u cilju unapređenja djelovanja muzeja i galerija na području istočne Hrvatske, organiziranja izložbi, stručnih i znanstvenih skupova, izdavanja kataloga, vodiča i publikacije radi što boljeg prezentiranja cjelokupnog muzejskog fundusa posjetiteljima muzeja. Članice udruge su muzeji i galerije iz Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Iloka, Županje, Virovitice, Valpova, Nove Gradiške, Našica, Belišća, Slatine, Slavonskog Broda i Pakraca.