Na graničnom prijelazu poseban trak za pješake

Na graničnom prijelazu poseban trak za pješake

Foto: 035portal

Osobe koje državnu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine prelaze pješice u Slavonskom Brodu od danas imaju poseban trak. Preko tog prijelaza radnim danima u oba smjera granicu prijeđe oko tisuću ljudi, a vikendom i praznicima do 1800.

Taj granični prijelaz karakterizira znatan broj prometovanja pješaka, čije se kretanje do danas odvijalo jednim prometnim trakom na kojem se vrlo često u dane znatnog prometovanja obavljala i granična kontrola putnika iz autobusa, dok je ulaz i izlaz pješaka bio na istoj prometnoj traci. 
"Zajedno s policijom sudjelujemo u dijelu organizacije putničkog prometa kojim ćemo domaćem stanovništvu uvelike olakšati dnevne migracije. Kontrola će biti sustavna, zajednički organizirana, a promet će moći neometano teći", rekao je pročelnik Područnoga carinskog ureda u Osijeku Branislav Leko.
Preko graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu u prvih devet mjeseci ove godine prešlo je 1,5 milijuna osobnih i 500 tisuća teretnih vozila. Granicu je u tom razdoblju prešlo 4.236.179 osoba. U odnosu prema istom razdoblju prošle godine, po podacima brodsko-posavske policijske uprave, promet je porastao 3,4 posto.
"Premještanjem prometa pješaka, bit ćemo fleksibilniji u organizaciji linija kojima prometuju vozila. Posebno se to odnosi na promet autobusa jer su se do sada miješali putnici iz autobusa i pješaci, što je otežavalo graničnu kontrolu", rekao je načelnik Uprave za granicu Ravnateljstva policije Zoran Ničeno.
Granični prijelaz u Slavonskom Brodu po veličini je deveti hrvatski granični prijelaz.