Na istoku Hrvatske 208 novozaraženih, sve više hospitaliziranih

Na istoku Hrvatske 208 novozaraženih, sve više hospitaliziranih

Prema do sada objavljenim podacima, u pet slavonskih županija evidentirano je 208 novih slučajeva zaraze. Ponovno prednjači Osječko-baranjska sa 87 novozaraženih, slijedi Vukovarsko-srijemska (42), Brodsko-posavska (36), Požeško-slavonska (29) te Virovitičko-podravska (14).

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1.835 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slučajeva narastao na ukupno 7.037, priopćio je Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske. Među oboljelima su 603 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je sedam osoba. Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je u Hrvatskom saboru da se Hrvatska nalazi na početku četvrtog vala. "Današnjih 1835 novozaraženih doista je upozorenje. Među njima imamo sedam preminulih građana među kojima je samo jedan bio cijepljen. Zdravstveni sustav će biti spreman, ali pitanje je hoće li društvo biti spremno jer nema dovoljno cijepljenih", kazao je Beroš.
Slične brojke zabilježene su u Hrvatskoj 30. studenoga 2020., kada su umrle čak 73 osobe, te 26. ožujka 2021., kada je umrlo 16 osoba.

U Osječko-baranjskoj županiji ponovno visok udio pozitivnih među testiranima – jučer je on iznosio 20 posto. Obrađeno je 428 uzoraka, a pozitivan nalaz na koronavirus bio je kod 87 testiranih. Najviše novopozitivnih je iz Osijeka (46). Slijede Đakovo (9), Našice (6), Valpovo (5), Donji Miholjac (3), Beli Manastir, Antunovac, Darda i Viljevo (po 2) te Belišće, Bilje, Čepin, Đurđenovac, Erdut, Ernestinovo, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Koška i Semeljci (po 1). Na bolničkom su liječenju 33 covid-19 pacijenta (30 u KBC Osijek, 3 u OŽB Našice), od kojih je 4 na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 486 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 327 osoba od kojih su 42 bile pozitivne na koronavirus (6 osoba iz Vukovara, 4 iz Gradišta, po tri osobe 3 iz Županje, Vinkovaca, Starih Mikanovaca, Komletinaca, po 2 osobe iz Andrijaševaca, Babine Grede, Drenovaca, Jarmine, Petrovaca, Rajeva Sela, Retkovaca, te po 1 osoba iz Đurića, Iloka, Ivankova, Nijemaca, Novih Mikanovaca i Vrbanje.) Nema preminulih osoba, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Zbog covida-19 hospitalizirane su 22 osobe, dok se 101 zaražena osoba nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među pozitivnima na koronavirus dva su djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 1 ostali zdravstveni radnik), te iz sustava obrazovanja 5 nastavnika i 12 učenika. Pod mjerom samoizolacije je 197 osoba – dvoje iz sustava zdravstva, te 5 nastavnika i 59 učenika iz sustava obrazovanja.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u protekla 24 zabilježeno je  36 novih slučaja zaraze koronavirusom. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“  hospitalizirano je ukupno  15 covid pacijenata, od kojih su 2 osobe  na respiratoru. U novogradiškoj Bolnici nema hospitaliziranih osoba zbog posljedica bolesti COVID- 19. Prema podacima Policijske uprave trenutno se pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji nalazi  410 osoba.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 168 uzoraka, od kojih je 29 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (udio od 17 posto). Na tom području trenutno je aktivno 140 slučajeva zaraze koronavirusom – 3 osobe su hospitalizirane, dok se 137 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji su 194 osobe. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, stoji u priopćenju Županijskog stožera civilne zaštite.

U Virovitičko-podravskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 93 osobe – 14 je bilo pozitivno na koronavirus, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Devetero novozaraženih je iz Virovitice, dvoje je iz Slatine, te po jedna osoba iz Lukača, Čađavice i Špišić Bukovice. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica, nalazi se 17 COVID-19 pacijenata od kojih je njih dvoje na respiratoru. Jedna pacijentica je prevezena u KBC Osijek i nalazi se na respiratoru.