Na Miholjskoj regati 110 posada i više od 250 veslača

Na Miholjskoj regati 110 posada i više od 250 veslača Na Miholjskoj regati 110 posada i više od 250 veslača

foto: Roko Juraj Rosso/VK Iktus

Završetak veslačke sezone Veslački klub Osijek obilježio je tradicionalnom Miholjskom regatom na Dravi. Regata se održava svake godine oko blagdana Svetog Mihovila - zaštitnika osječke župe u Tvrđi kojoj pripada veslački klub.

Ove je godine na Miholjskoj regati nastupilo deset veslačkih klubova iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, odveslane su četiri utrke Dunavskoga kupa i sve je proteklo u dobroj sportskoj atmosferi i uz druženje veslača, trenera i publike. Osim tradicionalnih sudionika Miholjske regate iz Maribora, Mohača, Vukovara, Subotice i Novog Sada ove su godine nastupili i veslači iz mađarskoga Szolnoka te iz Splita i Kaštela, a sudjelovale su i mlade veslačice iz Veslačkoga kluba Baranja iz Draža. 

Regata je privukla i brojne Osječanke i Osječane koji su iskoristili lijepo vrijeme kako bi pogledali barem dio brojnih odveslanih utrka. Za njih je vrijedna ekipa roditelja pripremila ukusne zalogaje i piće kako bi im boravak uz Dravu bio što ugodniji, a svaka je regata, pa tako i osječka, uglavnom teška za praćenje i dugo traje. U Osijeku je odveslana 21 utrka i regata je trajala gotovo četiri sata tako da je i publici, kao i veslačima sudjelovanje bilo pravi izazov. 

Kada je u pitanju Dunavski kup - veslane su sve četiri utrke. U četvercima na pariće kadeta i kadetkinja pehari su pripali Iktusu, dok su ostala dva pehara osvojili mlađi juniori i juniorke novosadskog Danubiusa 1885.

David Šain bio je prvi u utrci seniora u skifovina, ispred Vukovarca Mate Brandta i Bernarda Samardžića iz Marine Kaštela, a osvojio je i poseban pehar memorijalne utrke Jerka Velata. Pehar memorijalne utrke Petra Ivića pripao je Toniju Carevu iz kluba Marina Kaštela koji je bio prvi u utrci skifova za mlađe juniore. 

Na Miholjskoj je regati, na kraju veslačke sezone, predstavljena i posada Iktusovog juniorskog osmerca koji je ove godine osvojio naslov prvaka Hrvatske te svi osvajači medalja na državnome prvenstvu. Osmerac iz Osijeka pobijedio je suparnike iz kluba Dravske elektrarne Maribor. I Iktusov četverac bez kormilara pobijedio je u utrci A i B juniora, što i ne čudi jer su u njemu (kao i u osmercu) veslali ovogodišnji osvajači zlatnih medalja na Europskom i Svjetskom juniorskom prvenstvu - Ivan-Ante Grgić, europski prvak iz četverca s kormilarom te Patrik i Anton Lončarić koji su ove godine u Osijek donijeli povijesni naslov svjetskih juniorskih prvaka u dvojcu bez kormilara. 

tekst: VK Iktus

Fotografije: VK Iktus/Roko Juraj Rosso