Na skupu Plin 2019. razgovor o cijeni plina za kućanstva

Na skupu Plin 2019. razgovor o cijeni plina za kućanstva

foto HRT vijesti/ arhiva

Cijena prirodnog plina za kućanstva ostat će regulirana dok se tržište potpuno ne razvije, a bez regulirane cijene plin bi za kućanstva bio skuplji, rečeno je na skupu o prirodnom plinu, toplini i vodi "Plin 2019" koji se održava u Osijeku.

Kućanstva su zaštićena reguliranom cijenom jer bi cijena za njih bila viša da se ravnamo po burzi, a kada se tržište liberalizira vidjet ćemo hoće li ići gore ili dolje, rekao je direktor tvrtke HEP-Plin Damir Pećušak. Ističe kako alternativa prirodnom plinu trenutno nema previše jer plin je najčišća energija, najjednostavnija za korištenje i jedna od jeftinijih. Očekuje da će izgradnjom LNG terminala dobavni pravci biti diverzificirani i da će se plin do Hrvatske moći dovesti iz više izvora. Podsjeća kako se oko 20 posto ukupne hrvatske potrošnje odnosi na kutinsku Petrokemiju, a ostatak u podjednakim iznosima na kućanstva i industriju pa potrošnja ovisi i o temperaturi, s velikim oscilacijama od godine do godine.

Član Uprave HEP-a Tomislav Šambić rekao je da je preuzimanjem Virovitica plina i njenim pripajanjem HEP Plinu HEP poslao snažnu poruku kojom želi potaknuti druge manje distributere i opskrbljivače da se pridruže HEP-u koji, kako je rekao, i dalje iskazuje interes za okrupnjavanjem plinskog biznisa.

Na skupu koji traje do 28. rujna sudjeluje više od 300 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.
Uz ostalo, govorit će se o tržištu prirodnog plina u Hrvatskoj nakon 2021. godine, mogućnostima alternativnih plinovitih goriva u prometu te utjecaju prirodnog plina na konkurentnost gospodarstva i smanjenje emisija stakleničkih plinova.