Slijedi suradnja Sečuana i Osječko-baranjska županije

Slijedi suradnja Sečuana i Osječko-baranjska županije

Foto: Osječko-baranjska županija

Četverodnevni posjet izaslanstva Osječko-baranjske županije, predvođene županom Ivanom Anušićem pokrajini Sečuan zaključen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Osječko-baranjske županije i Pokrajine Sečuan o uspostavljanju prijateljstva i suradnje.

sec31.jpg"Cilj je obostrano povećanje gospodarsko-trgovinske razmjene i kulturni razvoj dviju regija. Prioritetni sektori suradnje propisani Memorandumom su zaštita okoliša i ekologija, prijevoz i logistika, suvremena poljoprivreda te obrazovanje, turizam i kultura", rekao je Anušić prilikom potpisivanja Sporazuma.
Župan Ivan Anušić je na poziv guvernera Pokrajine Sečuan, zajedno s izaslanstvom županije, sudjelovao na međunarodnom forumu za suradnju i razvoj "Belt and Road Sichuan", na kojem je Osječko-baranjska županija bila jedan od glavnih partnera. Sudjelovala su 42 izaslanstva iz 32 zemlje, a Anušić je predstavio gospodarske i turističke potencijale županije.
sec10.jpgSuradnja s Pokrajinom Sečuan rezultat je intenzivnog rada na međunarodnom pozicioniranju Osječko-baranjske županije i njenih resursa, kao i razvoja suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u sklopu Inicijative 16+1. Županija je prepoznala mogućnost za promicanje gospodarskih, turističkih, kulturnih i drugih potencijala županije, a s pokrajinom Sečuan kao jednom od gospodarski najrazvijenijih u Kini utvrđen je obostran interes za suradnjom.
Pokrajina Sečuan posljednjih godina bilježi značajan gospodarski rast. U 2018. godini ostvarila je BDP od 605,3 milijarde američkih dolara. Pokrajina je uspostavila ekonomske i trgovinske veze s više od 220 zemalja i regija, a 17 zemalja otvorilo je konzularne urede u pokrajini. Jedno je od glavnih središta poljoprivredne proizvodnje u Kini, a usmjereni su i prema razvoju visokotehnološke industrijske baze kroz ulaganja u elektroničke i informacijske tehnologije.
Tijekom boravka u Pokrajini Sečuan izaslanstvo Osječko-baranjske županije posjetilo je nekoliko tvrtki primjera dobre prakse iz područja poljoprivrede, logistike i turističke podrške.