Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nikolina Zec, Udruga Izvor Tenja/fotografija Amoreta Bajto

U Hrvatskoj se obilježava kao podsjetnik na brutalna ubojstva triju žena tijekom brakorazvodne parnice. "Nema više čekanja – zahtijevamo žurnu ratifikaciju Istanbulske konvencije". poručio je Socijaldemokratski forum žena SDP-a iz Đakova, a prigodno se obratila i tenjska Udruga "Izvor".

"U svjetlu velike podrške koju su europski parlamentarci 12. rujna iskazali ratifikaciji Istanbulske konvencije (od ukupno 672 zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu, njih 489 je bilo za ratifikaciju), Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske zahtijeva da se i Republika Hrvatska što prije stavi na stranu zaštite žena od svakog oblika nasilja. Podsjećaju da je Istanbulska konvencija stupila na snagu još u kolovozu 2014. i da ju je RH potpisala, no i tri godine kasnije ona još uvijek nije ratificirana. Zbog toga u Hrvatskoj i dalje ne postoji sveobuhvatni pristup u borbi protiv nasilja nad ženama te se događa da zlostavljači kontinuirano vrše nasilje bez jasnih sankcija.

"Kako smo to tražile od Kukuriku koalicije, tako opetovano tražimo i od HDZ-ove vlade da žurno ratificira Istanbulsku konvenciju – nema više odgađanja! Ove smo godine dočekale povijesnu odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske da žene u Hrvatskoj imaju pravo samostalno odlučivati o vlastitom tijelu. I kao što smo tada upozorile, opet ponavljamo – žensko tijelo nije i ne smije biti poligon za iživljavanje vjerskih i ostalih dogmatika, šovinista i seksista, nasilnika i ženomrzaca. Ženski životi nisu i ne smiju biti sredstvo manipulacije neokonzervativnih udruga kao što je Vigilare. Ne, ratifikacija Istanbulske konvencije neće dovesti do urušavanja obiteljskih i društvenih vrijednosti. Ratifikacija Istanbulske konvencije će dovesti do jasnog zakonodavnog i financijskog okvira za borbu protiv svakog oblika nasilja, diskriminacije, neravnopravnosti i objektivizacije žena". Pozivaju Vladu RH, premijera Andreja Plenkovića, resornu ministricu Nadu Murganić te zastupnike i zastupnice u Hrvatskom saboru da što prije usvoje Zakon o potvrđivanju Konvencije Vijeća o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

"Ženski život je društvena kategorija. Prestanite ga promatrati kao demografski indikator", ističe u priopćenju Socijaldemokratski forum žena SDP-a iz Đakova.

Udruga Izvor Tenja

Preuzmite datoteke

Udruga Izvor Tenja 99,5 MB