Nacionalno vijeće: Samo četiri posto Hrvata spremno je prijaviti korupciju

Nacionalno vijeće: Samo četiri posto Hrvata spremno je prijaviti korupciju Nacionalno vijeće: Samo četiri posto Hrvata spremno je prijaviti korupciju

fotografije: HRT/mp

Korupcija i klijentelizam na lokalnoj razini - uzroci, mehanizmi i posljedice, bila je tema sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije koja je prvi put sazvana izvan Zagreba - na Građevinskom fakultetu u Osijeku.

 

"U Hrvatskoj je korupcija prisutna od najviše do najniže razine. Međutim, nerijetko korupcija od lokalne razine ostaje prikrivena zbog toga što se stvara svojevrsna mreža interesa u kojoj do određene razine korupcije građani je čak ne prijavljuju i smatraju je opravdanom. Rezultat je da 98 posto građana Hrvatske misli da je zemlja korumpirana, a tek 4% spremno je prijaviti korupciju"- upozorava predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije dr.sc. Željko Jovanović.

Sjednica Nacionalnog vijeća prvi put je održana izvan Zagreba. Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota u izjavi novinarima istaknuo je, među ostalim, da je Grad 2015. javnu nabavu učinio transparentnijom, za gospodarenje gradskom imovinom osnovao je poseban odjel, upravo s ciljem borbe protiv korupcije.

"Tu prvenstveno mislimo na poslovne prostore, stanove, ali isto tako građevinske čestice i poljoprivredna zemljišta. Da vidimo s čim upravljamo, da imamo sve na jednom mjestu i da s njim gospodarimo u najboljem načinu u smislu prihodovanja u interesu građana" - objasnio je Piližota.

 Složena javna uprava izravno pogoduje korupciji - podsjeća profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu dr.sc.Ivan Koprić. U Hrvatskoj je, po njegovim riječima, 3800 pravnih osoba koje su osnovale jedinice lokalne samouprave. Još 2015. istraživanjem se provjerilo koliko je sudskih postupaka u lokalnim zajednicama. 

"Pa smo našli da se vodi nekih tridesetak postupaka protiv lokalnih dužnosnika, kaznenih postupaka, međutim znamo da korupcije i klijentelizma ima puno više i da to onda pokazuje da je to zahvaćeno tek vrh ledenog brijega" - zaključio je profesor Koprić.

 

 

 

Jovanović Piližota

Protukorupcijsko vijeće