Nafta u Slavoniji - Vrdoljak zadovoljan, ekolozi ogorčeni

Nafta u Slavoniji - Vrdoljak zadovoljan, ekolozi ogorčeni Nafta u Slavoniji - Vrdoljak zadovoljan, ekolozi ogorčeni

Foto: Pixell

Premijer Tihomir Orešković potpisao je u Banskim dvorima Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Dok bivši ministar gospodarstva i šef HNS-a Ivan Vrdoljak to pozdravlja, Zelena akcija, Zeleni Osijek i Brodsko ekološko društvo-BED traži poništavanje ugovora.

Ugovor je potpisan s predstavnicima Ine te predstavnicima kanadske tvrtke Vermilion Energy i odnosi se na pet polja u Slavoniji. "Potpisanim ugovorima o istraživanju nafte i plina Hrvatska je osigurala pola mlrd. kuna, otvorila put za nova ulaganja. Taj iznos može biti puno veći ukoliko se pronađe nafte i plin. Investicija dokazuje da je Hrvatska otvorena za ulaganja, da je energetski sektor važan za ulaganje u Hrvatskoj", izjavio je premijer Orešković na konferencije za novinare. "Vjerujem da će i lokalna ekonomija u Slavoniji zbog ovih ugovora naći svoj interes. U srpnju se nadam i novima natječajima", kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji od novih natječaja očekuje novu milijardu kuna. "Nafta koja se pronađe bit će prerađena u hrvatskim rafinerijama. Ovo je bitno jer pokazuje da se stvara pozotivna investicijska klima", naglasio je Panenić. Dometnuo je kako istraživanja nafte u Jadranu neće biti.
Na novinarsko pitanje ima li političku legitimaciju potpisivati ugovor, Orešković je odgovorio da su investicije krenule prije tri godine, istaknuo je kako je investicija u interesu hrvatskog narodu i da u tome ne vidi ništo sporno.
Vrdoljak iznimno zadovoljan
Bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak danas je u Vukovaru na konferenciji za novinare 
pozdravio potpisivanje ugovora za eksploataciju nafte i plina u Slavoniji, koja, kako kaže, nije slučajno bila prva na redu za realizaciju tog velikog projekta. "Cilj nam je bio da krenemo od tamo gdje je najteže, a danas se pokazalo da je cijeli projekt dobro pripremljen i po zakonu te da daje šansu novog razvoja čitave Slavonije, jer će kanadski investitori kroz koju godinu na ovom području proizvoditi plin i naftu, educirati nove kadrove i zapošljavati naše ljude, pa nam djeca neće morati ići s jeftinim kartama u Njemačku, nego će raditi u svojoj zemlji“, rekao je Vrdoljak i zaključio da je potpisivanje tog ugovora samo dio kontinuiteta dobrih projekata prošle Vlade.
Oštra osuda ekoloških udruga
Zelena akcija, Zeleni Osijek i Brodsko ekološko društvo-BED oštro osuđuju današnje potpisivanje ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na šest istražnih područja u kontinentalnom dijelu Hrvatske te traži njihovo poništavanje. Također ćemo poduzeti sve pravne korake kako bismo utvrdili nepravilnosti u procesu dodjele koncesija i potpisivanja ugovora. “Pitamo gospodina Oreškovića zašto mu se toliko žuri? Ne samo da je potpisao ove ugovore, već je najavio otvaranje novog natječaja u srpnju za 10 novih polja. Ovakvi brzopleti i zadnji potezi premijera na odlasku građani bi mogli protumačiti kao pogodovanje kompanijama ili čak uzimanje provizije na štetu građana i građanki”, izjavio je Luka Tomac iz Zelene akcije na konferenciji za novinare održanoj ispred Banskih dvora. Traže istragu zbog mogućih nepravilnosti i korupcije vezanih uz naftu ove, ali i prošle Vlade, prvenstveno bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka. Tvrde da je Vlada potpisivanjem ugovora prekršila i pravnu proceduru.
“Ovaj projekt je i izrazito štetan za okoliš i lokalnu zajednicu. Potpisivanjem ugovora, Vlada RH daje naftnim kompanijama cijelu Slavoniju, Srijem i Baranju, odnosno nešto više od trećine površine kopnenog dijela Hrvatske, bez ikakve javne rasprave i konzultacije s lokalnim stanovništvom”, izjavio je Dinko Pešić iz Udruge Zeleni Osijek. “Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika, a posebno nafte, može ozbiljno ugroziti i vodu i poljoprivredno zemljište kojima je kontinentalna Hrvatska veoma bogata”, dodala je Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva-BED-a.