Nagrada za osječku poštu napravljenu od lego kockica

Nagrada za osječku poštu napravljenu od lego kockica Nagrada za osječku poštu napravljenu od lego kockica

Gordan Grgurić uz maketu osječke Poštanske palače

Iz dalekog Chicaga vijest da je maketa osječke Poštanske palače napravljena od lego kockica osvojila prvu nagradu na velikom natjecanju "Brickworld". Autor je Hrvat, Gordan Grgurić, sveučilišni profesor na fakultetu „Richard Stockton“ u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Maketa osječke pošte s ugla Stepinčeve i Europske avenije prvu je nagradu osvojila u kategoriji velikih građevina, na izložbi na kojoj je svoje lego kreacije predstavilo više od 700 izlagača iz cijeloga svijeta.
Prije dva tjedna gospodin Grgurić je bio gost Radio Osijeka i tada nam je opisao svoje najnovije, u međuvremenu nagrađeno, djelo. Inače pasionirani konstruktor građevina od lego kockica, Grgurić je odlučio maketu osječke pošte napraviti onoga trenutka kada ju je vidio – prije pet godina, kada je posjetio Osijek. Maketu je počeo graditi točno na 100. obljetnicu te druge po veličini secesijske građevine u Hrvatskoj.
Lego-poštansku palaču gradio je tri i pol godine, u mjerilu 1:24 kako bi se zaobljenim elementima postigla secesijska zaobljenja na zgradi, a utrošeno je 165.000 kockica. Ukupni sati provedeni na ovom projektu približavaju se brojci od četiri tisuće. Samo kao usporedba – toliko je bilo potrebno za izradu makete minhenske Allianz arene u Legolandu u Günzburgu. No, ta se maketa sastoji od približno milijun kockica te se vidi da je tempo izrade osječke pošte bio višestruko sporiji. "Glavni je razlog korištenje puno zahtjevnijih tehnika gradnje da bi se dobili detalji na zgradi te blagi prijelazi, osjetno manji od veličine jedne kockice", objašnjava Grgurić.
Maketa teži 150 kilograma i sastoji se od osamdesetak segmenata, koji se pakiraju u 22 kutije. Autor ovog prelijepog lego zdanja vjeruje da će logistika prekomorskog transporta biti što prije riješena te da će maketa osječke pošte biti dopremljena i izložena u svojoj domovini i u svojem gradu.
Gordan Grgurić nije nepoznato ime u svijetu lego kockica. Prije pet godina već je nagrađen na sličnoj izložbi u Sjevernoj Karolini, a manifestaciji „Brick Magic“. Za maketu zgrade Hrvatskog autokluba osvojio je prvu nagradu u kategoriji Najbolji izložak.
lego-posta-1.jpg