Nagrađene robotičare primio župan Ivan Anušić

Nagrađene robotičare primio župan Ivan Anušić Nagrađene robotičare primio župan Ivan Anušić

fotografije Amoreta Bajto

Mladi robotičari, učenici osnovnih škola "Josipovac", "Antun Čolnić" iz Đakova i članovi Robotičkog kluba Osijek, nacionalni prvaci edukacijske robotike i sudionici Svjetskog natjecanja u robotici održanog u Kini, predstavili su danas osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću svoje projekte.

Župan Anušić istaknuo je velike potencijale koje imamo u svemu, pa i u robotici, te pobrojao projekte vezane uz razvoj i te grane u Županiji i na osječkom Sveučilištu. Mentori i mali natjecatelji govorili su o svojim dojmovima iz Kine te pokazali županu projekt s kojim su se predstavili na natjecanju.

Na velikom svjetskom robotičkom natjecanju MakeX u Kini naši su predstavnici ostvarili zapažen uspjeh. Povrh vrlo uspješnog projekta Croatian Makers robotičke lige, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u Hrvatskoj organizira još nekoliko sličnih robotičkih natjecanja za školarce. Jedno od njih je i MakeX, koje se odvija na istom konceptu kao i CM liga, ali u njemu sudjeluju predstavnici iz cijeloga svijeta. Pobjednici hrvatskih natjecanja  sudjelovali su i na svjetskom finalu u kineskom gradu Guangzhou. Natjecanje inače organizira tvrtka Makeblock koja proizvodi edukacijske mBot robote.

Na ovotjednom natjecanju okupilo se oko 1.500 mladih iz 15-ak zemalja svijeta, među kojima su bile i ekipe iz Hrvatske. Na svjetsko natjecanje su otišli timovi iz OŠ Josipovac i Robotički klub Osijek (mlađa dobna skupina) te OŠ Stenjevec i OŠ Josipa Antuna Ćolnića Đakovo (starija dobna skupina), koji su ranije polučili najbolje rezultate na nacionalnom MakeX natjecanju.