Nagrađeni najuspješniji inovatori

Nagrađeni najuspješniji inovatori Nagrađeni najuspješniji inovatori

fotografija Amoreta Bajto

Najuspješnijim inovatorima s područja Slavonije i Baranje koji su sudjelovali na Međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova "Budi uzor/INOVA 2019." održanoj nedavno u Zagrebu, danas su u osječkom Tera Tehnopolisu dodjeljene nagrade.

Međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova BUDI UZOR®/INOVA® 2019. se održala od 13. do 16. studenoga 2019. godine u Zagrebu, pod motom „Zajedno jači“. Glavni organizator ovogodišnje izložbe je Savez hrvatskih inovatora uz suorganizaciju TERA Tehnopolis d.o.o. i Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika iz Osijeka te uz podršku partnera, pokrovitelja i supokrovitelja. U sklopu Izložbe predstavljeno je ukupno 290 izložaka, u različitim kategorijama, iz 31 države sudionice Izložbe te 151 poslovni plan.

TERA Tehnopolis d.o.o. u sklopu Izložbe svake godine provodi i natjecanje u pisanju poslovnih planova Budi uzor®. Ove godine natjecanje se održalo treći dan Izložbe, u petak, 15. studenoga 2019. godine. Najuspješniji osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od 6 mjeseci bez naknade. Ovogodišnji GRAND PRIX za najbolji poslovni plan su osvojile studentice Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek: Sanja Antunović, Ana Čolak, Andrea Gregurec i Nives Sić s poslovnim planom Horse Spirit for Human Health. Osim studentskih poslovnih planova, na izložbi su predstavljene inovacije brojnih domaćih i stranih inovatora. GRAND PRIX BUDI UZOR 2019 za najbolju inovaciju, nagradu koju je dodijelila TERA Tehnopolis i Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika, pripala je studentu Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Armandu Filiću, za inovaciju Smart Solar Systems. Osim toga, dodijeljeno je još 8 posebnih nagrada od strane TERA Tehnopolis d.o.o. i Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika, dok je Savez inovatora Zagreba i Savez hrvatskih inovatora proglasio člana Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika, Josipa Užarevića, kao najboljeg izlagača u kozmetici za njegovu liniju kozmetičkih proizvoda.

Isti dan održan je događaj koji promovira aktivnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, EIT Food Awareness Day, izlagali su se, degustirali i prodavali autohtoni i eko slavonsko-baranjski specijaliteti u okviru sekcije „Okusi i tradicija Slavonije i Baranje“, zatim su se održali lokalni info dani u okviru programa Erasmus za mlade poduzetnike, kao i savjetovanje za međunarodnu suradnju i poslovne mogućnosti u okviru Europske poduzetničke mreže te u području zaštite intelektualnog vlasništva (program IPR HELP DESK). Savjetovanje za poduzetnike je također pruženo u okviru info štandova ostalih TERA projekata: KETGATE, KET4CleanProduction, TERA SAPO, E-poslovni inkubator TERA i Mreža poduzetničkih potpornih institucija BOND.

Nakon izložbe Budi uzor®/Inova® 2019., održane u Zagrebu, TERA Tehnopolis i Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika organizirali su svečanu dodjelu nagrada za postignute ovogodišnje uspjehe studentima, srednjoškolcima, inovatorima, inovativnim poduzetnicima te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

 Nagrade su dodijeljene u četiri kategorije:

1. najbolji poslovni planovi natjecanja Budi uzor® 2019.,

2. najbolji inovatori izložbe Budi uzor®/Inova® 2019.,

3. najbolja obiteljska poljoprivredna gospodarstva izložbe Budi uzor®/Inova® 2019.,

4. Budi uzor® 2019. posebne nagrade.

„Zajedno jači“, kako i sam ovogodišnji moto kaže, dokaz je kako se poduzetništvo razvija postepeno, uz mnogo rada i truda te uz pomoć mentora koji sudionicima često daju presudne savjete u pojedinim fazama razvoja njihovih poslovnih planova i proizvoda. Osim izvrsne pripreme, dosljedne provedbe i napornog i dugotrajnog rada, ni u kom slučaju ne smijemo zaboraviti proslaviti uspjeh.

Nakon uručenih nagrada, sudionicima su prezentirane poslovne mogućnosti pred-inkubacije u poduzetničkom inkubatoru TERA te mogućnosti komercijalizacije njihovih inovacija uz pomoć projekta Europska poduzetnička mreža (EEN).

/priopćenje TERA Tehnopolis/