Najbolji video uradci protiv širenja (dez)infodemije

Najbolji video uradci protiv širenja (dez)infodemije Najbolji video uradci protiv širenja (dez)infodemije
Ana Dokler Ana Dokler
Robert Tomljenović Robert Tomljenović

Željko Kovačević, Ana Dokler, Robert Tomljenović (foto D. Magušić)

U osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu proglašeni su najbolji studentski videouradci na temu suzbijanja i borbe protiv produciranja i širenja (dez)infodemije. Infodemija je, prekomjerna količina informacija o nekom problemu, koja otežava pronalaženje rješenja.

Tijekom zdravstvene krize, infodemija obično guši vjerodostojne informacije i omogućuju lakše širenje glasina, otežavajući učinkovitu reakciju, stoji na mrežnoj stranici medijskapismenost.hr. Urednica mrežne stranice, Ana Dokler, jedna je od troje članova povjerenstva koji su danas proglasili najbolje studentske kratke videouradake usmjerene na temu suzbijanja i borbe protiv produciranja i širenja (dez)infodemije u medijima i javnosti, odnosno pojave koja je posebno došla do izražaja tijekom pandemije COVID-19. 

Najbolji su Lucija Marić, Nikolina Vidaković, Roberta Cvijetović i Josipa Crnčić.

Izbor najboljih studentskih videouradaka drugu godinu zaredom proveden je u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencije za elektroničke medije i mrežne stranice medijskapismenost.hr. Prošle godine proglašeni su najbolji studentski videoradovi na temu govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja. Uz urednicu Dokler, najbolje su birali i Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije; Ana Dokler te Tomislav Levak, asistent na ovom kolegiju i Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije.

Nakon proglašenja održana su predavanja. Robert Tomljenović govorio je na temu „Zašto je potrebno regulirati medije?“, a Ana Dokler na temu „Medijska pismenost može biti zabavna“.