Najčitateljica u 7 godina pročitala 1.771 knjigu

Najčitateljica u 7 godina pročitala 1.771 knjigu

Najčitateljica Odjela za odrasle osječke Gradske i sveučilišne knjižnice je Zlatica Zaradić iz Osijeka.

Netko satima gleda televiziju, netko satima sjedi za računalom, a Zlatica Zaradić satima čita pa je tako, prema podacima donjogradskog ogranka GISKO-a, od 2008. godine pročitala 1.771 naslov. Počne gospođa Zlatica čitati i po tri knjige, da vidi o čemu se radi, ali onda se odluči za jednu. No, kako brzo čita, brzo i druga knjiga dođe na red.  Najdraži su joj hrvatski pisci, posebice slavonski, a ako još pišu o Osijeku, svakako će ih pročitati. Ako bi morala izdvojiti imena, na popisu rado čitanih pisaca su Ivan Aralica i Ivo Brešan, a najdražih knjiga Šapudl, Kardinalovo srce i Katedrala mora.

Izbor najčitatelja na Odjelu za odrasle GISKO organizira već petu godinu, napominje ravnateljica Dubravka Pađen Farkaš. Kako su odrasli već formirani čitatelji koji imaju razvijenu ljubav prema pisanoj riječi, kod njih je glavni kriterij za izbor najčitatelja broj pročitanih knjiga. GISKO od 2000. godine provodi izbor najčitatelja na Odjelu za rad s djecom i mladima kako bi među njima potaknuli ljubav prema knjizi pa za njih nije najvažniji podatak broj posuđenih naslova.

Za 1.771 pročitanu knjigu gospođa Zlatica dobila je komplet knjiga i svoju zvijezdu u "holu slavnih čitatelja" u osječkoj knjižnici koju će i dalje redovito posjećivati jer uz knjigu se smiri, opusti i zaboravi na sve ostalo u životu, zadubljena u ono što čita.

Svatko može pronaći nešto za sebe među gotovo 500.000 knjiga koliko ih ima osječka knjižnica. Najtraženiji su uvijek aktualni i novi naslovi. Tako se sada traži primjerak više knjiga osječkog novinara Drage Hedla "Donjodravska obala" i "Izborna šutnja", popularni su ljubići, krimići (posebice Jo Nesbø), a osim beletristike rado se čitaju i naslovi s političke scene.

Najčitateljica