Najuspješnija godina u povijesti Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića

Najuspješnija godina u povijesti Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića

Dječje kazalište Nije me strah fotografija DKO

Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića rezimiralo je postignuća u prošloj godini: ostvareno je 5 premijernih predstava, ukupno su odigrane 264 predstave; a s raznih su festivala i natjecanja u Osijek donijeli 23 vrijedne nagrade.

"Dječje kazalište Branka Mihaljevića i u 2017. godini uspješno je ostvarilo sve svoje planirane aktivnosti. Prema predviđenom programu izveli smo planirane premijerne naslove, obnove, reprize, manifestacije i brojna uspješna gostovanja. U kalendarskoj 2017. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je 5 premijernih predstava: Priča s morskog dna, Ružno pače, James i divovska breskva, Zašuti i Vitez bez konja, a na programu smo imali i najuspješnije naslove iz prošlih sezona. U našem su kazalištu održane i tri tradicionalne manifestacije „Djeco, kazalište vas zove“, „Noć kazališta“ i „ Zimske radosti“. Ukupno smo odigrali 264 predstave iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog studija; Dramskog studija; Plesne igraonice „Početnice“ i Dramskog studija za srednjoškolce", kaže se u godišnjem izvješću koje su medijskim kućama poslali kazalištarci.

"Najviše su puta odigrane blagdanska predstava "Vitez bez konja" (41), premijerna predstava "Priča s morskog dna" (37) , te premijerna predstava "Ružno pače" ( 31). Naše je predstave u prošloj godini ukupno pogledalo oko 52 000 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 188 predstava sa 32829 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 76 predstava, za 18700 gledatelja", kaže se u godišnjem izvješću te dodaje: "Gostovali smo na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, a prošla je godina najuspješnija u dugoj povijesti Kazališta što se tiče nagrada. Na festivalima u zemlji i inozemstvu kolektivno i pojedinačno za svoje smo predstave, režije, glumačka ostvarenja, kostimografije, scenografije, oblikovanje rasvjete osvojili ukupno čak 23 nagrade."

-10. festival Mali Marulić u Splitu, 06 .do 12. travnja 2017.

Predstava "Nije me strah" autorice Dubravke Pađen Farkaš u režiji Ljudmile Fedorove proglašena je najboljom predstavom u cjelini.Edi Ćelić osvojio je nagradu (jednu od dvije ravnopravne) za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu dječaka Tina i Djecozgraba

-19. susreti profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej u Bjelovaru, od 22. do 25. travnja 2017.

Voditeljica Dramskog studija za srednjoškolce i naša nagrađivana glumica Areta Ćurković ovjenčana je nagradom „Zvjezdana Ladika“ za najbolji dramsko pedagoški rad u našem Dramskom studiju za srednjoškolce.

-Međunarodni festival Zlatna iskra u Kragujevcu, od 9. do 12. svibnja 2017.

Za predstavu "Nije me strah" stručni žiri Kristini Fančović dodijelio je posebnu nagradu za ulogu Mačka, nagradu za glumačko ostvarenje za ulogu Tina osvojili su Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić i Areta Ćurković, dok je nagradu za najbolju scenografiju zaslužio poznati osječki ilustrator Dražen Jerabek.

-24. Festival glumca, od 10. do 20. svibnja 2017.

Ansambl predstave "Bijeli jelen" ovjenčan je nagradom „Nevenka Filipović“ za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade.Stručni ocjenjivački sud, po treći put u povijesti festivala napravio je iznimku i umjesto jednom glumcu dodijelio nagradu ansamblu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića za predstavu koju je prema klasiku Vladimira Nazora dramatizirala i režirala Tamara Kučinović.

-26. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske SLUK- Zadar od 1. do 4. lipnja 2017. godine

Nagradu za najbolju kreaciju lutaka i maski dobio je Dražen Jerabek za predstavu "Nije me strah". Nagradu za najbolju animaciju-glumu (ženska uloga) dobila je Kristina Fančović za ulogu mačka u predstavi "Nije me strah“.Zahvaljujući predstavama u kojima je likovnost bila izuzetno dobro osmišljena nije bilo lako donijeti odluku kojoj predstavi dodjeliti Nagradu „Branko Stojaković“ za ukupnu likovnost predstave. 

- IX. Bugojansko lutkarsko bijenale, od 11. 09. do 15. 09.2017 .

"Deveta ovčica" je proglašena je najboljom predstavom;Ljudmila Fedorova dobila je nagradu za najbolju režiju za predstavu "Deveta ovčica";Ivica Lučić i Inga Šarić dobili su nagradu za animaciju lutke Devete ovčice.

-1. Kijevski međunarodni lutkarski festival "Puppet.Up!", u povodu obilježavanja 90. obljetnice Kijevskog akademskog lutkarskog kazališta, od 29. 09. do 4. 10. 2017

Predstava "Deveta ovčica" osvojila je Grand prix festivala za najbolju predstavu, a Ivica Lučić osvojio je nagradu za najboljeg glumca-animatora festivala.Prvi kijevski lutkarski festival održan je u povodu 90. obljetnice Kijevskog akademskog lutkarskog kazališta, a ekipa iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića bila je jedna od 16 zemalja koje su prikazale ukupno 19 lutkarskih produkcija za djecu i odrasle.

-3. festival Jaje u Koprivnici od 13. do 15. 10. 2017.

Predstava „Bijeli jelen“ proglašena je najboljom predstavom u Koprivnici. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Dubravko Jelačić Bužimski, Maja Holek i Luca Matić upravo su tu predstavu ocijenili najboljim ostvarenjem ovogodišnjega festivala.