Najuzorniji proizvođači mlijeka u Brodsko-posavskoj županiji

Najuzorniji proizvođači mlijeka u Brodsko-posavskoj županiji Najuzorniji proizvođači mlijeka u Brodsko-posavskoj županiji

foto:HRT/M.Milas

Davorin Arić iz Gornjih Crnogovaca i Josip Zdunić iz Divoševaca najuzorniji su mljekari! Ta se priznanja tradicionalno dodjeljuju na Godišnjoj skupštini Hrvatske mljekarske udruge, a u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom.

Najuzorniji su se proizvođači mlijeka u 2018. birali s područja Brodsko-posavske županije. "Ove smo se godine u dogovoru s Hrvatskom mljekarskom udrugom odlučili nagraditi dva gospodarstva koja uzgajaju simentalska odnosno holstein goveda. Kriteriji su, među ostalim, količina te kvaliteta isporučenoga mlijeka. Farma Davorina Arića drži simentalske krave i isporučila je gotovo 500 000 kg mlijeka tijekom 2017., a farma Josipa Zdunića holstein krave s isporučenih više od milijun kilograma mlijeka. I jedno i drugo mlijeko bilo je u 1. kvalitativnom razredu s redovito manje od 100 000 mikroorganizama i manje od 400 000 somatskih stanica. Ta su gospodarstva po dvije osnove uključena u sustav kontrole kvalitete mlijeka-određivanje higijenske kakvoće na temelju kojega se formira otkupna cijena te drugi dio koji se odnosi na kontrolu mliječnosti u sklopu provedbe  uzgojnih programa,a s ciljem da se utvrde koja su to najkvalitetnija grla unutar populacije", istaknuo je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.  

U Hrvatskoj je evidentirano 160 000 mliječnih krava, od kojih je 150 000 krava različitim intenzitetom uključeno u proizvodnju mlijeka, a broj isporučitelja mlijeka je 6100. U nas se prema posljednim podacima proizvede 585 000 000 kg mlijeka.

Najuzorniji mljekari u BPŽ Davorin Arić iz Gornjih Crnogovaca i Josip Zdunić iz Divoševaca

Barać