Nakon 23 godine stižu lokomotive iz Đure

Nakon 23 godine stižu lokomotive iz Đure

Đuro Đaković Specijalna vozila, tvrtka u sastavu Đuro Đaković Holdinga i poljska tvrtka Newag koja se bavi proizvodnjom lokomotiva, potpisali su ugovor o suradnji u području zajedničke proizvodnje električne lokomotive tipa E4ACU.

Ugovorom se definira trajna i višegodišnja suradnja po pitanju transfera visoko sofisticirane tehnologije, razmjene iskustava i znanja u proizvodnji globalno konkurentnih električnih lokomotiva, koje bi se prvi puta proizvodile u Slavonskom Brodu. Ugovor je potpisan u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u prisutnosti ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusići ministrice infrastrukture i razvoja Republike Poljske Elżbiete Bieńkowske.

„Realizacija suradnje s renomiranom poljskom tvrtkom Newag jamči obostranu korist za gospodarstva dviju zemalja. Ovo je značajan događaj i za Hrvatsku i za Đuro Đaković jer se nakon 23 godine lokomotiva vraća u Slavonski Brod te nam se po prvi puta pruža mogućnost proizvodnje električne lokomotive u Đuri Đakoviću. Ovim Ugovorom u Hrvatsku ulazi visoko sofisticirano znanje koje Hrvatska danas nema i omogućuje nam prodaju lokomotiva proizvedenih u Hrvatskoj na tržištima unutar ali i izvan Europske unije“, izjavio je Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave Đure Đakovića.

Električna lokomotiva E4ACU namijenjena je za vuču teretnih vagona do 3200t uz brzinu do 140 km/h i putničkih vagona brzinom do 200 km/h. Karakterizira ju, između ostalog, najviša razina sigurnosti, sadržajnost, inteligentan sustav rukovođenja energijom. Lokomotiva E4ACU najbolje je ocijenjena lokomotiva na međunarodnom sajmu INNOTRANS 2012. u Berlinu.

„Griffin je platforma za električne lokomotive koje su razvijene posebno za europska tržišta. Riječ je o tehnološki naprednoj, višesistemskoj lokomotivi koja potencijalno može funkcionirati u većini zemalja na starom kontinentu,“ kaže Bartosz Krezemiński, predsjednik Uprave tvrtke NEWAG Gliwice.

Uz zajedničku proizvodnju i transfer napredne tehnologije i znanja za proizvodnju električnih lokomotiva, Đuro Đaković dobiva mogućnost proizvedene lokomotive nuditi i na trećim tržištima. Također, Newag će na poljskom i drugim tržištima nuditi teretne vagone Đure Đakovića.