Nastavljen štrajk radnika Đure Đakovića. Predsjednik uprave podnio ostavku

Nastavljen štrajk radnika Đure Đakovića. Predsjednik uprave podnio ostavku Nastavljen štrajk radnika Đure Đakovića. Predsjednik uprave podnio ostavku

hrt.hr

Oko 600 radnika Đuro Đaković grupe i dalje štrajka zbog neisplaćene plaće za rujan. Radnici su se okupili ispred upravne zgrade a nakon toga u pratnji policije krenuli pred zgradu Županije. U međuvremenu predsjednik uprave Marko Bogdanović podnio je ostavku

Štrajk radnica Đure Đaković grupe nastavljen je sedmi dan. Kao uvjet za prekid štrajka ističu isplatu plaće za rujan. Okupljeni pred zgradom uprave tražili su ostavku uprave na čelu s Markom Bogdanovićem koji je nedugo nakon prosvjeda ostavku i podnio. U obrazloženju ostavke Bogdanović navodi kako se Đuro Đaković grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema - nemogućnosti financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala. Također je istaknuo da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni.

Radnici su zatim krenuli prema Županiji gdje ih je primio župan Danijel Marušić te u okvirima svojih mogućnosti obećao svu pomoć. Od predstavnika uprave pa do župana svi uvjeravaju radnike da će plaće biti isplaćene, no nitko ne otkriva i rok kada će to biti. Radnici se pitaju kako je moguće da nema novca za plaću, a puna je zaposlenost pogona specijalnih vozila sve do 2012. godine, kada je rok dovršetka za stranog naručitelja vagona. "Možemo se usporediti s Europom gdje ljudi na ovakvim poslovima zarađuju više tisuća eura, a mi ne možemo dobiti ni ovih par stotina", rekao je u emotivnom govoru sindikalni povjerenih u Đuri Đakoviću Ivan Barić. 

Predsjednik samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel prozvao je Vladu i ministra gospodarstva Darka Horvata jer je ona zajedno sa državnim intitucijama s 25 postotnim vlasništvom Đuro Đaković grupe i najdogovornija za sadašnje stanje. Ministar Horvat još je jednom poručio da će plaća za rujan biti isplaćena, no da to neće riješiti problem poslovanja Đure Đakovića, tako da grupa treba ozbiljno restrukturiranje i pronalazak strateškog partnera. "Pomogli smo Đuri Đakoviću unatrag godinu dana davanjem kredita koji polako dolazi na naplatu.", rekao je ministar Horvat. Sindikalni predstavnici poručili su da se štrajk nastavlja do isplate plaće. "Ako se to ne dogodi za dan-dva", štrajk će se nastaviti u Zagrebu na Markovu trgu", istaknuli su.