Nastavljeno suđenje Željku Sabi

Nastavljeno suđenje Željku Sabi

Ispitivanjem svjedoka optužbe, iznošenjem dokaza obrane i predlaganjem svjedoka obrane na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje bivšem gradonačelniku Vukovara Željku Sabi.

Podsjetimo, USKOK Željka Sabu tereti da je pokušao podmititi Budimir i Đurića kako bi koaliciji SDP-a i SDSS-a osigurao većinu u Gradskom vijeću nakon što je propao prvi pokušaj konstituiranja Vijeća poslije prošlogodišnjih lokalnih izbora. Mariji Budimir nudio je članstvo u Nadzornom odboru Borova i čelnu funkciju u Komisiji za europske integracije, a Đurića je, tvrdi USKOK, pokušao podmititi tako što je njegovoj supruzi Ružici ponudio mjesto glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu Siniši funkciju direktora Hrvatskog radija Vukovar.

Nakon današnjeg prvog dijela rasprave odvjetnik Željka Sabe Anto Nobilo potvrdio je kako obranu temelji na tomu da njegov branjenik nije niti počinio kazneno djelo jer niti sam USKOK nije znao je li nuđenje mjesta u Nadzornom odboru neke tvrtke kazneno djelo što je zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić opovrgnula. 

Uz to Nobilo Sabinu obranu temelji i na tvrdnji da Budimir i Đurić u inkriminirano vrijeme nisu bili vijećnici, jer tada još nije bilo konstituirano Gradsko vijeće. Kao dokaz priložio je i pravno mišljenje u kojemu se vidi da je praksa formiranja Nadzornih odbora od strane vladajućih koalicija bio uobičajen obrazac ponašanja, te da time Sabo nije niti počinio kazneno djelo. Predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vrban odbio je taj dokaz obrane jer pravna stajališta ne mogu biti dokaz u ovome sudskom procesu, no odvjetnik Nobilo ostao je pri istim stavovima.

Obrana tvrdi i kako su obrisani dijelovi audio zapisa kojima se tereti Sabo, te je zatražio vještačenje informatičkoga stručnjaka, koji će svoje analize iznijeti na sljedećem ročištu. Suđenje se nastavlja 1. srpnja kada će svoje iskaze dati i prihvaćeni svjedoci obrane, među kojima i kći optuženog Vanja Sabo.