Natjecanje u rezbarenju bundeva

Natjecanje u rezbarenju bundeva Natjecanje u rezbarenju bundeva

fotografije: Dajana Ososlija

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek održalo se, sada već treću godinu za redom, natjecanje u rezbarenju bundeva. Tema ovogodišnjeg natjecanja, Sedam smrtnih grijeha Pietera Bruegela, imala je cilj približiti djela ovog renesansnog flamanskog umjetnika učenicima Škole.

Samom natjecanju prethodilo je kratko uvodno javno predavanje o smrtnim grijesima profesora Drage Stojakovića te predavanje profesorice Ivone Peko Ivanić, pri čemu je profesorica napravila detaljnu analizu svih sedam likovnih djela te objasnila simboliku prikazanih likova i njihovu povezanost s prostorom i vremenom u kojem je živio taj umjetnik.

Natjecanje kao takvo čini spoj praktičnih predmeta i nastave Povijesti likovne umjetnosti te znanja iz tih područja stavlja u kontekst izvannastavne aktivnosti s primjenom u netipičnom likovnom materijalu.

dsc_0668.jpg

Natjecanje je osmišljeno i ostvareno u dvama dijelovima. Prvi je dio bila izrada i prikupljanje skica nastalih prema točno propisanim uputama. U izradi skica učenici su se morali pridržavati zadane crtačke tehnike, načina prikazivanja volumena na plohi te planiranja izrade nacrtanoga u drugom materijalu - bundevi. Ove godine pristiglo je 116 skica, što je u odnosu na prethodne godine rekordan broj. Velik odaziv učenika donio je muke peteročlanom stručnom žiriju (D. Brkić, D. Jerabek, T. Taborski, S. Ambrinac i D.S tojaković) koji je imao zadatak izabrati samo 20 skica čiji su autori imali priliku svoj rad uprizoriti na bundevama.

Drugi dio natjecanja, rezbarenje bundeva, održano je u utorak u Donjoj galeriji Škole. Natjecanje je počelo kratkim predavanjem profesorice Ivone Peko Ivanić o praktičnim tehničkim savjetima pri modeliranju živog materijala kao što je meso bundeve te prikazom primjera prošlogodišnjih uradaka nagrađenih učenika. 

dsc_0680.jpg

Učenici drugog razreda Sari Kovačić, za osvojeno treće mjesto dodjeljena je zahvalnica i pohvalnica, kao i poklon bon u vrijednosti 100 kuna. Učenici prvog razreda Eni Mihaljec, za osvojeno drugo mjesto dodjeljena je zahvalnica i pohvalnica te poklon bon u vrijednosti 200 kuna, a prvonagrađenom Davidu Kozbašiću, učeniku prvog razreda uz zahvalnicu i pohvalnicu uručen je poklon bon u vrijednosti 300 kuna.

Sav materijal kao i nagrade financirala je Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek ispred koje ravnateljica, kao upraviteljica te ustanove rado potiče ovakve aktivnosti i odvaja sredstva za ovakve manifestacije koje učenicima vrijeme provedeno u školi čine uzbudljivim i zanimljivijim.