"Nećete gledati dosadnog Shakespearea"

"Nećete gledati dosadnog Shakespearea"

Shakespeareova tragedija Othello premijerno će biti izvedena u petak, 22. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare. Režija je povjerena Damiru Zlataru Freyu koji se prihvatio i scenografije, koreografije te izbora glazbe.

Othello je, kažu, najteža od teških Shakespearovih tragedija, nastala 1603. godine i u originalu traje pet sati. No, u osječkom uprizorenju 2019. godine nećete dobiti "dosadnog" Shakespearea, već suvremenog klasika "prevedenog" u naše vrijeme i vrlo angažiranu predstavu koja traje 2 sata i 7 minuta bez pauze, najavili su na konferenciji za novinare.
Damir Zlatar Frey u Osijeku je već režirao Lorcine "Krvave svatove", a ovoga se puta prihvatio osuvremeniti Othella, tragediju koja se ne izvodi često u kazalištima zbog svoje zahtjevnosti, kako one produkcijske i financijske tako i zbog snage glumačkog ansambla koji ju može izvesti. No, kako smo čuli na konferenciji za novinare, u osječkom se HNK mnogo toga posložilo kako bi baš ta velika tragedija zaživjela na sceni nakon pedeset dvije godine. Intendant Božidar Šnajder želio je da posljednja premijera i "oproštaj" od kazališta (od 1. travnja odlazi u mirovinu) bude poseban pa se odlučio za Othella i Damira Zlatara Freya od kojeg je tražio da stvori suvremenu i razumljivu predstavu koja će pokazati kvalitetu glumačkog ansambla i cijelog kazališta. Frey, kako kaže Božidar Šnajder, 'predstavu sanja prije nego što ju vidi' pa stoga uz režiju radi i scenografiju, koreografiju te izbor glazbe.
U ubrzanom vremenu u kojem živimo okruženi slikama i s reduciranim tekstom, Othella je svakako trebalo prevesti mentalno, emotivno i tehnički u neki "novi kazališni slog" koji ima svoj red i zakone, razlomiti stih i prepustiti glumcu da se iskaže. Zbog svega toga bilo je iznimno zahtjevno i teško stvarati predstavu, naglašava Frey, ali je glumačka i radna strast bila iznimna pa svi vjeruju da je pred nama posebna predstava jer nastajala je u "kolektivnoj ljubavi".

Redatelj, scenograf, koreograf i izbor glazbe: Damir Zlatar-Frey
Dramaturg: Rok Andres
Kostimograf: Ivana Bakal
Asistent scenografa: Bine Skrt
Oblikovatelj svjetla: Tomo Kobia
Asistent redatelja: Aljoša Čepl
OTHELLO / Aleksandar Bogdanović
BRABANZIO / Davor Panić
CASSIO / Ivan Ćaćić
JAGO / Čabraja Miroslav
RODERIGO / Matija Kačan
MLETAČKI DUŽD / Duško Modrinić
MONTANO / Aljoša Čepl
LODOVICO / Antonio Jakupčević
DESDEMONA / Ivana Soldo Čabraja
EMILIA / Petra B.blaskovic
BIANCA / Tonka Pintarić
STATISTI