Neispravna vozila prošla na tehničkom pregledu

Neispravna vozila prošla na tehničkom pregledu

foto: ilustracija

Završeno je kriminalističko istraživanje nad više hrvatskih državljana te se sumnja da su 42-godišnji hrvatski državljanin i jedanaest osoba počinili kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti. "Progurali" su više neispravnih vozila na tehničkom pregledu.

Od listopada 2017. godine do prosinca 2018. godine, izvijestila je danas osječka policija, 42-godišnjak je, kao odgovorna osoba stanice za tehnički pregled vozila na području Osijeka, obavio tehnički pregled više vozila i ovjerio dokumentaciju vozila kao tehnički ispravnih, iako je pri pregledu utvrdio da se radio o tehnički neispravnim vozilima. U više navrata potaknuo je dva nadzornika da prilikom obavljanja tehničkih pregleda vozila zanemare utvrđene tehničke neispravnosti na vozilima, čime su pribavili korist vlasnicima vozila u vidu potvrđivanja tehničke ispravnosti i sudjelovanja u prometu njihovih tehnički neispravnih vozila.

"Od svibnja do prosinca 2018. godine, 37-godišnjak je, također, zlouporabio položaj i ovlasti kao djelatnik osiguravajuće kuće te je, u cilju pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi, posredovao između 42-godišnjaka i vlasnika tehnički neispravnih vozila. Takva vozila dovozio je na tehnički pregled, a nakon pregleda vraćao ih vlasnicima. Još osam je osoba poticalo 42-godišnjaka da zanemari tehničke nedostatke vozila i ovjeri dokumentaciju vozila kao da su tehnički ispravna ili da na to potakne druge nadzornike stanice za tehnički pregled, što je i učinio", stoji u policijskom priopćenju. Nadležnom državnom odvjetništvu policija je podnijela kaznenu prijavu.

 

Policija je razotkrila i počinitelje više kaznenih djela 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 22-godišnji hrvatski državljanin počinio sedam kaznenih djela teška krađa i jedno kazneno djelo krađa. Tijekom 2017., 2018. i 2019. godine provalio je u pet prodavaonica na području Baranje i ukrao mobitele, veću količinu cigareta, novac, pričinivši ukupnu materijalnu štetu od nekoliko desetaka tisuća kuna. Također je, zajedno s 33-godišnjakom, u siječnju provalio u dvije prodavaonice na području Baranje te su ukrali nekoliko tisuća kuna, cigarete i higijenske i prehrambene artikle, pričinivši ukupnu materijalnu štetu od nekoliko desetaka tisuća kuna. U siječnju su mladići u Šećerani ukrali i više prostornih metara drva za ogrjev, vrijednosti nekoliko tisuća kuna.
Sumnja se i da je 24-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo. Mladić je u noći s 3. na 4. siječnja ušao u otključan osobni automobil s ključem u bravici, parkiran u Ulici Matije Gupca u Belišću, stavio ga u pogon i udaljio se. Vlasniku je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Policijski službenici pronašli su vozilo 8. siječnja te ga vratili vlasniku.


Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su posebna izvješća.