Neka cijela Hrvatska bude zavijena u ružičasto

Neka cijela Hrvatska bude zavijena u ružičasto

Dan ružičastih majci fotografija Z. Mandić

Posljednje srijede u veljači, 28., odijenite nešto ružičasto i priključite se globalnoj akciji – Danu ružičastih majica. Tog će dana više od dva milijuna boraca u Hrvatskoj odaslati samo jednu poruku: Nasilje prestaje ovdje!

Odlukom Sabora, od prošle godine na globalni Dan ružičastih majica/Pink Shirt Day istodobno se obilježava Nacionani dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. 
dan-ruzicastih-majica-2018-majica.jpgCilj akcije je obilježiti Anti-bulling day koji se obilježava u cijelom svijetu, a svrha mu je prevencija nasilja među vršnjacima. Cijela akcija potaknuta je pričom jednog učenika u Kanadi koji je u znak podrške majci koja je oboljela od raka dojke u školu došao u ružičastoj majici i zbog toga je bio žrtva vršnjačkoga nasilja. U znak podrške tom dječaku dvojica učenika škole Nova Scotia, David Shepherd i Travis Price, također su odjenuli ružičaste majice i njihov je prosvjed protiv nasilja postao globalan.
U Hrvatskoj se Pink Shirt Day obilježava od 2014. na poticaj đakovačkog Centra za edukaciju prevenciju nasilja (CEPN) i na njihov se poziv iz godine u godinu odaziva sve više škola te velik broj saborskih zastupnika, sportaša, glazbenika i drugih javnih osoba koji se u medijima posljednje srijede u veljači pojavljuju noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja."Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece", ističu u CEPN-u.
Neke procjene govore da je svako četvrto dijete žrtva nasilja, bilo fizičkog bilo sve prisutnijeg internetskog zlostavljanja, koje podrazumijeva ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima i geste sa seksualnim značenjem.
Na mrežnim stranicama Centra i Facebook stranici Dana ružičastih majica pojedinosti su o tome kako svatko od nas može podržati ovu akciju. Svi su pozvani da 28. veljače nose ružičasto, a to može biti i službena majica akcije koja se prodaje za 29 kuna. Također, svatko može izazvati svoje prijatelje i kolege da tog dana također odjenu nešto ružičasto i na taj način podrže program prevencije vršnjačkog nasilja. Poruke i slike u ružičastom uz opis i #Danružičastihmajica tih bi dana trebali preplaviti društvene mreže.
dan-ruzicastih-majica-2018.jpg
Na Dan ružičastih majica, 28.veljače niz aktivnosti najavio je i Savjet mladih Osječko-baranjske županije - njihovi će aktivisti posjetiti nekoliko mjesta u županiji, održati kratko predavanje i učenike upoznati s pričom o Danu ružičastih majica te im majice pripremljene za ovogodišnju akciju i podijeliti. U osječkoj Tvrđi održat će i konferenciju za novinare na kojoj će objasniti kako su se i zašto kao savjet odlučili podržati akciju, a zatim se prošetati sa srednjoškolcima - naravno, odjenuti u ružičasto.
Program predavanja:
8.45 – 9.35 sati – Osnovna škola Gorjani
10.40 - 11.25 sati – Ekonomska škola Đakovo
12.20 – 13.00 sati – Osnovna škola Grigor Vitez, Osijek
14.00 – 14.45 sati – Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

gostovanje Danijele Periš u programu Radio Osijeka