Neki ministri popili čašu slavonskobrodske vode

Neki ministri popili čašu slavonskobrodske vode Neki ministri popili čašu slavonskobrodske vode
Ministar Tomo Medved (Foto: screenshot) Ministar Tomo Medved (Foto: screenshot)

Ministar Oleg Butković (Foto: screenshot)

Država je promptno reagirala na ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu, ocijenio je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Neki ministri, među kojima je ministar zdravstva, odbili pred novinarima popiti čašu vode iz brodskog vodovoda.

"Žao nam je što se to dogodilo. Istraga se vodi o tome zbog čega je došlo do onečišćenja, zbog curenja iz produktovoda gdje je naftna kompanija Crodux nastojala ispitati kako da taj produktovod stavi u funkciju glavnog i temeljnog dogovora za građane Slavonskog Broda - rješavanja problema zagađenja zraka iz rafinerije nafte Brod, gdje bi se projektom plinofikacije trebalo smanjiti onečišćenje i potaknuti modernizaciju rafinerije", rekao je Plenković na sjednici Vlade. Ocijenio je da su ciljevi dobronamjerni, ali će se napraviti temeljita istraga kako je do toga došlo i je li zagađenje povezano s onim što se dogodilo prilikom čišćenja produktovoda. "Tu bih prepustio nadležnim službama da donesu svoje zaključke i provedu potrebne radnje. U međuvremenu ćemo vidjeti što će Zavod za javno zdravstvo preporučiti Vladi i Slavonskom Brodu kao ispravno postupanje s vodom iz vodocrpilišta Jelas", dodao je.
Plenković apelira na strpljenje građana
Plenković je ustvrdio da je država sa svim svojim mehanizmima reagirala promptno te naveo da je iz različitih službi dostavljeno 16 cisterni, 61 spremnik i 600.000 litara vode u bocama. Ponovio je da će vodu dostavljati dokle god bude trebalo. "Mislim da su u međuvremenu napravljene sve potrebne radnje koje se tiču javnog zdravstva, uzorkovanje traje, kontinuirano se ispituju podaci. Moramo se u cijelosti osloniti na mišljenje struke, posebno povjerenstva koje se bavi ispitivanjem tih uzoraka iz vodocrpilišta Jelas jer su sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom brodu najbitniji", poručio je.
Rezultati u zadnjih nekoliko dana pokazuju da je situacija s vodom dobra i da je onečišćenje ispod bilo kakvih rizičnih razina. "Međutim, mudrost nam nalaže da još koji dan vidimo u kontinuitetu da su ta ispitivanja upravo takva", rekao je Plenković apeliravši na strpljenje svih građana u Slavonskom Brodu i nekoliko okolnih općina koji su se u vrijeme uskrsnih blagdana našli bez vode. Naglasio je da se vrlo brzo operativno dogovorilo spajanje vodovoda Slavonskog Broda na vodocrpilište Sikirevci, a taj će proces biti završen u najkraćem roku, tako da će neovisno o tome doći do redovite opskrbe iz alternativnog vodocrpilišta gdje će se koristiti nove pumpe i omogućiti odgovarajuća brzina pritiska za dostavu vode.
Kujundžić kaže "Voda je zdrava", ali ponuđenu čašu vode nije popio
Analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju kako su u vodi u Slavonskom Brodu utvrđene količine ugljikovodika ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti, no ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić ističe kako to nikako ne znači da je voda u ovom trenutku za piće. 
Stručno povjerenstvo koje je sastavljeno pri Ministarstvu zdravstva odlučiti trenutak kada će obavijestiti građane da je voda za piće. No, Ćorić je ipak popio ponuđenu čašu vode koja je uzeta u Slavonskom Brodu. 
Isto je učinio i m
inistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. "Ja bih popio ako je nalaz u redu", rekao je Butković, a na 'ispriku' novinara da voda nije hladna, odgovorio je da ga ionako nešto grlo boli. Poručio je kako treba smiriti tenzije po pitanju ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu, a na tvrdnje da se u tom slučaju pokušava zaštititi naftna kompanija, rekao je da nema dovoljno informacija i da ne može reći tko tu koga štiti.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio, odlazeći na sjednicu Vlade, da je prema pravilniku voda posljednjih pet dana s urednim nalazom i mogla bi se piti, no poručio je i kako postoje drugi čimbenici koje treba razjasniti sa strukom, posebice s hidrogeolozima, postoji li eventualno rizik od nove kontaminacije. "I zato ne žurimo. No, ako je u ovom trenutku netko pije, to je zdrava voda", rekao je Kujundžić, ali je odbio popiti ponuđenu čašu slavonskobrodske vode. "Nisam sklon priredbama, pustimo priredbe, idemo dalje", rekao je ministar zdravstva