Nema novca za škole

Nema novca za škole

Brodsko posavska županija nema novca za plaćanje režijskih troškova u 24 osnovne i 12 srednjih škola pa bi pitanje moglo doći i održavanje nastave.

Dramatične najave na sjednici Županijske skupštine brodsko-posavske iznio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje Vladimir Štefanek. Kaže kako je to posljedica stalnog smanjivanja sredstava za materijalne troškove od strane resornoga ministarstva, dok istovremeno rastu cijene energenata.

"Naručili smo gorivo u svim školama gdje smo mogli, ali nećemo ga moći platiti ovoga mjeseca. Još je opasnija situacija s Elektrom jer nam oni isključuju isporuku struje čim ne platimo", kaže Štefanek. Podsjeća kako su im u zadnje tri godine sredstva za osnovne i srednje škole smanjena za 17, a u ovoj godini za gotovo deset posto pa im za fiksne troškove škola nedostaje 4 milijuna kuna. "Brodsko-posavska županija nema novca da pokrije tu razliku kao što imaju neke druge županije. S tim ozbiljnim problemom upoznali smo i resorno ministarstvo, jer ako ne bude grijanja morat ćemo stati s nastavom", upozorava Štefanek.